En ny metod hjälper jordbrukare i Kenya att bekämpa stora gräshoppssvärmar som också genererar en inkomst.

En ny metod hjälper jordbrukare i Kenya att bekämpa stora gräshoppssvärmar som också genererar en inkomst.

Fem bra saker som hände i april

Libanon kriminaliserar sexuella trakasserier, en ny metod hjälper lokalbefolkningen i Kenya att bekämpa stora gräshoppssvärmar och genombrott i forskning om malariavaccin. Det är några av aprils goda nyheter.

Publicerad:

Nytt sätt att bekämpa gräshoppor i Kenya

Organisationen DanChuchAid har tillsammans med ett antal kenyanska organisationer testat en ny metod för att bekämpa stora gräshoppssvärmar, skriver sajten verdensbestenyheter. Genom att jordbrukare har försetts med nät som rymmer cirka 40 000 gräshoppor kan de på natten, när gräshopporna ligger stilla, samla in uppemot 80 kilo gräshoppor. Skörden kan sedan säljas för cirka två kronor per kilo vilket ger en inkomst till de kenyanska jordbrukare som fått stora delar av sina grödor förstörda av gräshoppssvärmarna. Gräshopporna är fyllda med proteiner och när de torkas och görs om till mjöl fungerar de som ett klimatvänligare alternativ till djurfoder. Att samla in gräshopporna gör också att besprutningen med miljöfarliga bekämpningsmedel minskar.

Libanon kriminaliserar sexuella trakasserier

Parlamentet i Libanon har infört en ny lag som gör sexuella trakasserier straffbart med upp till fyra års fängelse och böter motsvarande 23 månaders minimilön i Libanon. Det är en betydande förändring från tidigare när det inte fanns någon lagstiftning mot sexuella trakasserier i landet.

– Lagen är ett viktigt steg eftersom Libanons lagstiftning släpar efter när det gäller jämställdhet, säger Connie Carøe Christiansen, seniorrådgivare på organisationen Kvinfo till verdensbedstenyheter.

Pakistan stärker barns rättigheter

Pakistan har infört ett förbud mot kroppslig bestraffning av barn. Förbudet gäller enbart i Pakistans huvudstad Islamabad, men nu hoppas flera aktivister att resten av landet ska ta efter, rapporterar brittiska The Guardian. Lagen beskrivs som historiskt i ett land där fysisk bestraffning av barn är mycket vanligt, bland annat i skolor och i religiösa samfund. Lagen innehåller påföljder för att fysiskt bestraffa barn och förbjuder alla typer av kroppsstraff på formella och informella arbetsplatser och i olika utbildningsmiljöer inklusive religiösa, statliga och privata institutioner.

Genombrott i forskning om malariavaccin

Forskare vid University of Oxford har tagit fram ett malariavaccin som visat sig vara 77 procent effektivt i tidiga försök, rapporterar brittiska BBC. Det nya vaccinet kan innebära ett stort genombrott mot sjukdomen som varje år dödar mer än 400 000 människor, varav de flesta är barn i Afrika söder om Sahara. Många vacciner har prövats genom åren men det här är det första som visat stor effektivitet. Forskarna säger att vaccinet kan bidra till en stor förbättring av folkhälsan. Testerna kommer nu att fortsätta på nästan 5 000 barn i fyra afrikanska länder för att bekräfta de tidiga resultaten.

Ecuador avkriminaliserar abort i fall av våldtäkt

Ecuadors högsta domstol har avkriminaliserat abort i de fall där kvinnor blivit gravida till följd av våldtäkt. Ett stort steg i det traditionellt katolska landet, rapporterar BBC. Beslutet kom som svar på en framställning från kvinnorättsgrupper och har banat väg för att delar av lagstiftningen ska ändras. Abort är fortfarande en djupt splittrande fråga i Latinamerika, där de enda länder där aborter för närvarande är lagliga är Argentina, Uruguay, Kuba, Guyana och delar av Mexiko.

Susanna Sköld

Mer läsning