1. Fortnite samlar in 1,3 miljarder till Ukraina
”Fortnite”-spelare har bidragit med 1,3 miljarder kronor till stöd för Ukraina, skriver The Verge. Spelutvecklaren Epic Games meddelade för några veckor sedan att alla intäkter till spelet skulle doneras till hjälpinsatser för Ukraina under en tvåveckorsperiod. Första dagen hade hela 340 miljoner kronor samlats in. När perioden var slut hade spelarna spenderat hela 1,3 miljarder kronor i spelet, som oavkortat gått till organisationer som Unicef, UNHCR och FN:s livsmedelsprogram.

2. Eldupphör i Jemen
FN:s sändebud Hans Grundberg tillkännagav den första april ett eldupphör mellan stridande styrkor i Jemen. Vapenvilan kräver ett stopp för alla offensiva militära operationer i landet. Flera tusentals civila har mist livet under mer än sju år av strider mellan jemenitiska styrkor, med stöd av en saudisk koalition, och Houthi-rebeller. Förhoppningen är att vapenvilan ska leda till en mer långsiktig nedtrappning av konflikten, men Hans Grundberg understryker i ett uttalande att vapenvilans framgång beror på de stridande parternas fortsatta engagemang.

3. Självladdande telefoner kan bli verklighet när svenska forskare lyckas lagra solel i mikrochip
Forskare från Chalmers i Göteborg och Shanghai, Kina har lyckats lagra solenergi med hjälp av ett ultratunt mikrochip, för att sedan utvinna den som elektricitet. Tekniken kan få stor användning för självladdning av hemelektronik, eller till och med för att värma våra hem. Den nya tekniken är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, där molekyler förändras vid kontakt med solljus och kan lagra värmeenergin i upp till 18 år. I samarbete med kollegor i Shanghai har nu Chalmersforskarna nått ännu ett steg för att förfina tekniken, men det krävs mycket ytterligare forskning innan vi kan få användning för den i vår vardag.

4. Liten tropisk ö helt återställd efter exploatering
En viktig lagun med mangroveträd har återställts efter ett katastrofalt hotellprojekt på den karibiska ön Union Island. Regeringen på Union Island hade tillåtit en utländsk investerare att bygga ett komplex med marina, hotell och golfbana på ett skyddat naturområde, med hopp om att skapa jobb och tillväxt för ön. Enligt BBC gick projektet i konkurs 1995 och den utländska investeraren försvann. Öborna lämnades med en förstörd natur och inga nya jobb, och lagunen förklarades miljödöd 1998. En lokal fiskare ledde initiativet att återställa naturområdet, vilket motarbetades av regeringen som hoppades att en ny investerare skulle flytta in. År 2017 inleddes arbetet med att återbygga lagunen, som idag anses vara helt återställd. Erfarenheterna delas nu med andra öar i området, för att förhindra liknande projekt släpps igenom.

5. Forskare skingrar myten: att bekämpa fattigdom förstör inte klimatet
Konsumtionen är en drivande faktor i klimatförändringen, och konsekvenser drabbar de fattigaste hårdast. Samtidigt tror många att det kommer bli värre om världens hundratals miljoner fattiga ökar sin levnadsstandard – men så är inte fallet. Ny forskning bekräftar att kampen mot global fattigdom kommer att ha mycket liten påverkan på de totala utsläppen av växthusgaser. Forskare från Nederländerna, Kina och USA har studerat hur det skulle påverka klimatet om fattiga fick en högre inkomst. Studien visar att om de allra fattigaste skulle tjäna tillräckligt för att komma över gränsen för extrem fattigdom, skulle de globala utsläppen endast öka med under en procent – en mycket liten ökning jämfört med de utsläpp som orsakas av de globalt rika.