Fem bra saker som hände i december 2022

Fem bra saker som hände i december 2022

Fem bra saker som hände i december

Antivirala mediciner kan stoppa hiv-smitta från mor till barn, Vietnam ska minska sin användning av kol och det första helt kvinnliga domarteamet dömde i en VM-match för män. Det är några av de goda nyheterna från december.
Stéphanie Frappart
Stéphanie Frappart

1. Det första helt kvinnliga domarteamet dömde i en VM-match för män

Stéphanie Frappart heter den första kvinnliga domaren som dömde en match i herrfotbolls-VM. Den 1 december steg fransyskan in på arenan i staden Al Khor, Qatar, och dömde matchen mellan Costa Rica och Tyskland.  Hennes assistenter var brasilianska Neuza Back och mexikanska Karen Díaz Medina. Det blev därmed det första helt kvinnliga domarteamet i en VM-match för män. Stéphanie Frappart blev även den första kvinnan att döma i ett VM-kval för herrar, vilket hon gjorde mars 2020. Tre år i rad har den 38-åriga fransyskan utsetts till världens bästa kvinnliga fotbollsdomare. Fifa valde 105 domare till VM-turneringen, varav sex var kvinnor.  

Matchen slutade 4-2 till Tyskland.  

Vietnam går mot en grön omställning
Vietnam går mot en grön omställning

2. Vietnam går mot en grön omställning

Vietnam ska minska sin användning av kol efter en uppgörelse med G7-länderna som bidrar med 170 miljoner kronor för att göra en grön omställning. Pengarna ska betalas ut de kommande fem åren. Stödet ska öka möjligheten för Vietnam att nå sina klimatmål. Enligt den tidigare prognosen skulle landets utsläpp öka fram till år 2035 för att därefter minska. Med detta stöd väntas utsläppen endast öka till år 2030. Vietnam är ett av de 20 länder i världen som eldar mest med kol. Detta blir det tredje omställningsstöd som G7-länderna ger för att ett land ska fasa ut fossila bränslen.

Antivirala läkemedel kan stoppa hiv-smitta från mor till barn
Antivirala läkemedel kan stoppa hiv-smitta från mor till barn

3. Antivirala läkemedel kan stoppa hiv-smitta från mor till barn

FN:s organisation UNAIDS har tidigare uppskattat att elva procent av barn som föds till hiv-positiva mödrar i Tanzania smittas med hiv i fosterlivet, under förlossning eller via bröstmjölken. Men den siffran är troligen betydligt lägre i verkligheten. En ny studie visar på att antivirala läkemedel nästan helt minskar risken för mödrar att föra vidare hiv-smitta till sina barn, även i ett låginkomstland med hög hiv-förekomst som Tanzania. Resultatet i studien väcker hopp om att uppnå WHO:s  (Världshälsoorganisationen) mål om att eliminera smittspridningen från mor till barn.

Vätgas ska minska flygets utsläpp
Vätgas ska minska flygets utsläpp

4.  Vätgas ska minska flygets utsläpp

En ny motor som helt går på vätgas kan minska flygets utsläpp. Det är Rolls Royce i samarbete med flygbolaget Easy Jet som tagit fram en sådan motor. Än så länge har motorn endast testats på marken men förhoppningen är att den ska kunna bidra till att minska flygets utsläpp som i dag står för cirka 2,5 procent av värdens totala utsläpp av koldioxid. Vätgasen som användes under testet framställdes av vind- och vågkraft. När vätgasen förbränns så blir utsläppen vatten. En motor som går på vätgas som framställts fossilfritt kan därför bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.  

Vaccinfabrik redo att skeppas til Rwanda
Vaccinfabrik redo att skeppas til Rwanda

5. Vaccinfabrik redo att skeppas till Rwanda

Ett tyskt företag meddelar nu att de har slutfört bygget av sin första vaccinfabrik gjord av fraktcontainrar som kallas "BioNtrainer". Företaget som också tillverkar Covid-19-vaccin sa att BioNtrainer, som vaccinfabriken kommit att kallas, förväntas anlända till Kigali, Rwanda under första kvartalet 2023.

Redan i februari gick företaget ut med att de planerade att utveckla en vaccinfabrik med fraktcontainrar och skicka den till Afrika som monteringssatser för att underlätta vad WHO (Världshälsoorganisationen) har beskrivit som enorma skillnader i global tillgång till COVID-19-vaccin. Anläggningen i Kigali kommer att hysa den första BioNtrainern, som förväntas bli en del av ett bredare utbudsnätverk som spänner över flera afrikanska nationer som kommer att ha tillgång till det mRNA-baserade vaccinet. Fabriken, inrymd i två grupper om sex 40-fotscontainrar, bör kunna starta vaccinproduktionen cirka 12 månader efter leveransen av monteringssatsen.

Mer läsning