Sloveniens konstitutionsdomstol konstaterade i juli att landets lagar, som inte tillät samkönade äktenskap samt adoption, är oförenliga med konstitutionen.

Sloveniens konstitutionsdomstol konstaterade i juli att landets lagar, som inte tillät samkönade äktenskap samt adoption, är oförenliga med konstitutionen.

Fem bra saker som hände i juli

Slovenien tillåter samkönade äktenskap, antalet noshörningar ökar i Nepal och i Kina har man tagit fram en metod för att odla ris med saltvatten.  Det är några av de goda nyheterna från juli.  
  1. Slovenien tillåter samkönat äktenskap

Slovenien tog i början av juli ett steg framåt för de mänskliga rättigheterna. Landets konstitutionsdomstol konstaterade att Sloveniens lagar, som inte tillät samkönade äktenskap samt adoption, är oförenliga med konstitutionen. Domstolen gav lagstiftaren sex månader att uppdatera lagarna men i och med domen är både samkönade äktenskap och möjligheten för homosexuella att adoptera barn möjligt sedan början av juli.

2. Antalet noshörningar ökar i Nepal

För fjärde gången i rad har antalet noshörningar ökat i Nepals nationalparker. Från att ha varit nästan utrotade finns idag över 3 700 av arten indiska noshörningar i Indien och Nepal. Det ökade antalet noshörningar beror på en större insats för att skydda dem mot bland annat tjuvjägare. Världsnaturfonden lyfter arbetet som en av de största framgångshistorierna för naturvård i Asien.

3. Nya framsteg i kampen mot hiv

På The International AIDS Conference i Montreal, Kanada lyftes två framgångsrika fall i arbetet för att bota hiv.  En 66-årig amerikansk man som fick diagnosen redan 1988 har botats både från hiv och cancer, efter en stamcellstransplantation där man idag inte kan se någon form av viruset i hans kropp. Även en spansk kvinna är på god väg att bli friskförklarad. Hon har fortfarande hiv kvar i vissa celler i kroppen men mängden minskar, och viruset replikerar inte trots att hon slutade med antiretroviral behandling för mer än 15 år sedan. Hon har höga nivåer av två typer av immunceller som förmodligen hjälper till att stoppa virusets spridning. 

4. Ris kan odlas med hjälp av saltvatten

Havet kan nu användas för att odla ris och ätbara saltväxter. Under 2017 etablerade Kina ett forskningscenter i Qingdao och centret bedriver forskning om så kallat saltvattensris. Centrets mål är att det inom tio år ska producera ris med havsvatten på 67 000 kvadratmeter karg och annars ofruktbar mark i Kina. Det kan enligt uppgifter leda till en skörd på 30 miljoner ton ris och förhoppningen är att det kan ge mat åt 80 miljoner människor i framtiden.


5. Sierra Leone på väg mot att legalisera abort

Sierra Leone har tagit ett stort steg mot att avkriminalisera abort och häva landets lag från kolonialtiden. Kabinetten röstade enhälligt igenom ett lagförslag om ”ett moderskap utan risker”, som syftar till att bland annat utöka tillgången till abort i ett land där det idag endast är tillåtet när mammans liv är i fara. Utöver att avkriminalisera abort, omfattar bestämmelserna i lagförslaget mödrars hälsa, utökad tillgång till preventivmedel, vård efter abort och andra reproduktiva hälsotjänster.

De exakta villkoren under vilka en abort kommer att tillåtas kommer att visa sig först när utkastet till lagförslag läggs fram till parlamentet men det finns en utbredd optimism om att det senaste lagförslaget kommer att gå igenom.

Mer läsning