Fem bra saker som hände i maj

Drönare gör det möjligt att leverera livsviktig medicin till avlägsna områden i Uganda, en smittsam sjukdom som orsakar blindhet har utrotats i Gambia och Tysklands regering lovar bättring i klimatmålen efter historiskt domstolsbeslut. Här är fem goda nyheter från maj månad. 

Publicerad:

Drönare levererar medicin till hiv-smittade i avlägsna områden i Uganda  

Med hjälp av drönare kan livsviktig medicin transporteras till Kalangala-disktriktet i Uganda, som även är känt som Sseseöarna. På Sseseöarna är förekomsten av hiv över tre gånger så hög som genomsnittet i Uganda. Bland de 67 000 invånarna på öarna är 18 procent smittade av hiv. Eftersom området är så pass avlägset är det svårt att transportera medicin med hjälp av andra transporter. I ett nytt projekt har medicinen kunnat levereras framgångsrikt med hjälp av drönare. Bakom projektet står institutionen för infektionssjukdomar vid universitetet i Makerere och det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson. Med 20 flygningar i månaden kan drönarna leverera hiv-medicin till cirka 1 000 personer.  

Sjukdomen smittar genom en infektion från bakterien Chlamydia trachomatis och sprids vanligtvis av flugor.
Foto: Shutterstock

Smittsam sjukdom som orsakar blindhet har utrotats i Gambia 

En sjukdom som kallas trakom är den främsta orsaken till smittsam blindhet i världen. Sjukdomen smittar genom en infektion från bakterien Chlamydia trachomatis och sprids valigtvis av flugor. Varje år orsakar sjukdomen 1,9 miljoner fall av blindhet eller synskada i världen. Nu har Gambia, som det andra landet i Afrika, lyckats med att utrota sjukdomen. Det rapporterar den danska sajten verdensbedstenyheter.dk. Att Gambia lyckats bli fri från sjukdomen menar Världshälsoorganisationen, WHO, är en "anmärkningsvärd bedrift" som förbättrat livskvaliteten och välbefinnandet för ett stort antal barn, mödrar och familjer i landet.

Foto: Shutterstock

 

Tysklands regering döms för svaga klimatmål – lovar bättring 

I en dom från Tysklands författningsdomstol framgår att domstolen anser att Tysklands klimatlagstiftning från 2019 varit för svag. Domstolen slår fast att landet måste stärka lagstiftningen. Bland annat rör kritiken att Tyskland inte har satt upp några tydliga mål för utsläppsminskningar efter 2030. Det anser domstolen hotar framtida generationers frihet, rapporterar flera medier. Tyskland lovar nu bättring och säger att man skyndsamt ska ta fram förslag på hur lagen kan göras förenlig med domen. Enligt domstolen har Tysklands regering till år 2022 på sig att skärpa klimatlagstiftningen.

Foto: Shutterstock

Shell tvingas minska sina utsläpp efter historiskt domstolsbeslut i Nederländerna 

Enligt ett domstolsbeslut i nederländska Haag ska oljejätten Shell minska sina utsläpp betydligt mer än vad bolaget tidigare planerat. Domstolen fastslår att bolagets utsläpp måste minska med 45 procent till 2030. Det anses nödvändigt om klimatmålen i Parisavtalet ska kunna nås. Flera miljöorganisationer, bland annat Greenpeace och den nederländska delen av Jordens vänner, som företrätt drygt 17 000 nederländska invånare stämde förra året oljejätten Shell. Domstolen i Haag valde att gå på miljöorganisationernas linje, men domen kan komma att överklagas i högre instans. Att ett företag döms till att minska sina utsläpp för att nå målen i Parisavtalet ses som ytterligare en banbrytande dom i klimatfrågan, just i Nederländerna. 

Flaggor
Foto: Shutterstock

G7-länderna lovar mindre fossila energikällor 

Världens G7-länder har kommit överens om ytterligare steg för att minska klimatförändringarna. Länderna har lovat att leverera klimatmål i linje med att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 °C. Dessutom vill länderna nu stoppa den direkta finansieringen av koleldade kraftverk fram till år 2021, rapporterar brittiska BBC. Beslutet är en tydlig signal till de utvecklingsbanker som fortfarande finansierar kolkraft i fattigare länder. De beslut som har fattats av G7-länderna ses som ett viktigt steg på vägen mot det globala klimatmötet COP26 som ska hållas i Glasgow i november i år. 

Mer läsning