Allt fler säger sig vara villiga att försvara vetenskapen i diskussioner med skeptiker.

Allt fler säger sig vara villiga att försvara vetenskapen i diskussioner med skeptiker.

Fem bra saker som hände i november

Tilliten till vetenskap har ökat, Skottland blir först i världen med gratis mensskydd och andelen kvinnor i världens parlament har fördubblats. Det är några av novembers goda nyheter.

Publicerad:

1. Den globala pandemin har gjort att tilliten på vetenskap har ökat

Enligt en årlig undersökning från företaget 3M har den globala coronapandemin gjort att tilltron till vetenskapen har ökat. Andelen vetenskapsskeptiker har minskat från 35 till 28 procent sedan förra året, och är därmed nere på den lägsta nivån sedan den första undersökningen genomfördes 2018. Antalet personer som säger sig vara villiga att försvara vetenskapen i diskussioner med skeptiker har också ökat från 20 procent till drygt hälften.

2. Skottland blir först i världen med gratis mensskydd

Det skotska parlamentet har röstat ja till att erbjuda landets alla kvinnor gratis mensskydd. Samtliga 121 röstberättigade valde att rösta igenom förslaget.

Kampanjen har länge förts i landet och letts av det skotska partiet Labours hälsotaleskvinna Monica Lennon, vars motion nu har röstats igenom i Skottlands parlament.

– Detta kommer att göra en enorm skillnad i kvinnornas och flickornas liv och alla som menstruerar, säger Lennon till brittiska The Guardian.

Landets lokala myndigheter har fått i uppdrag att ansvara för att mensskydden görs tillgängliga gratis för landets närmare 1,6 miljoner kvinnor. Skolor, högskolor och universitet blir skyldiga att se till att gratis menstruationsprodukter finns på sina toaletter.

3. Andelen kvinnor i politiken ökar

Fler och fler kvinnor tar plats i politiken runt om i världen. På ett kvarts sekel har andelen kvinnor i de nationella parlamenten mer än fördubblats, skriver verdensbedstenyheter.dk.

År 1995 var 11,3 procent av ledamöterna i världen kvinnor. I år har siffran stigit till 25,1 procent. Samtidigt görs framsteg runt om i världen, och många länder arbetar aktivt för att få fler kvinnor till politik.

4. Bangladeshs första religiösa skola för transpersoner öppnar i Dhaka

Över 150 elever kommer att gå på skolan för transpersoner som öppnat i Dhaka, Bangladesh, i november. Skolan finansieras av en stiftelse som startats av affärsmannen Ahmad Ferdous Bari efter att han velat bidra till hirjasamhället (som gruppen av transpersoner i Sydostasien kallas). Regeringen säger att Bangladesh har runt 10 000 hirjas, medan andra anser att det rör sig om 50 000. Många transpersoner identifierar sig som ett tredje kön som nu officiellt erkänns i landet. De har rösträtt i val, men konservativa sociala attityder gör det fortfarande svårt för dem att få tillgång till jobb och utbildning.

5. Lyckat projekt har minskat avskogning i Amzonas på Karipunafolkets territorium

Samtidigt som avskogning ökat dramatiskt i Amazonas har Karipunafolket lyckats minska avverkningen på sitt territorium i regnskogen med 49 procent. Bakom framgången ligger ett projekt finansierat av Greenpeace, Hivos, lokala organisationer och Karipunafolket. Det positiva resultatet grundar sig bland annat i att Greenpeace tillsammans med rådet för urbefolkningen (CIMI), Hivos och Karipuna-folket har vänt sig till den federala polisen i Brasilien.

Susanna Sköld

Mer läsning

Fem bra saker som hände i september

Domstolsbeslut kan avkriminalisera abort i Mexiko, lånegarantier hjälper små energiföredag i Afrika och Schweiz röster ja tilöl samkönade äktenskap. Det är några av septembers goda nyheter.