Sudans övergångsregering har kommit överens med allierade rebellgrupper om att underteckna ett fredsavtal.

Sudans övergångsregering har kommit överens med allierade rebellgrupper om att underteckna ett fredsavtal.

Fem bra saker som hände i september

Överenskommelse om fredsavtal i Sudan, förbud för vilda djur på cirkus i Litauen och delstat i Mexiko förbjuder läsk- och snabbmatsförsäljning till barn. Det är några av septembers goda nyheter.

Publicerad:

1. Fredsavtal i Sudan

I september kom Sudans övergångsregering överens med allierade rebellgrupper om att underteckna ett fredsavtal efter nästan två decennier av konflikter i Darfur och södra Sudan.

Avtalet består av flera viktiga frågor, bland annat rätten till land, krigsskadestånd, andra ekonomiska kompensationer, maktdelning och återvändande av flyktingar och fördrivna människor.

2. Litauen förbjuder vilda djur på cirkus

Djurrättsorganisationer i Litauern har länge kämpat för ett förbud mot vilda djur på cirkus. I september kom beslutet från Litauens lagstiftande församling, Seimas att landet inför ett förbud, vilket ses som en viktig milstolpe av djurrättsorganisationerna.

3. Delstat i Mexiko förbjuder läsk- och snabbmatsförsäljning till barn

I Mexiko är 73 procent av befolkningen överviktig och varje år dör cirka 70 000 mexikaner av typ 2-diabetes, vilket är nära kopplat till ohälsosamma dieter. Myndigheter i den mexikanska delstaten Oaxaca blir nu först ut med ett direkt utfärdat förbud mot försäljning av snabbmat och sockerhaltigt läsk till barn. Förbudet gäller försäljning, distribution och marknadsföring av skräpmat och läsk till barn, lagen förbjuder också varuautomater i skolor.

4. Sju av tio svenskar vill se lagstiftning om företags ansvar för mänskliga rättigheter

Enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Fairtrade Sverige och Amnesty International är svenskarna positiva till en lagstiftning om företags ansvar för mänskliga rättigheter. Sju av tio tillfrågade vill se en lag. Bakgrunden till undersökningen är enligt Fairtrade att svenska företag har verksamhet i, eller köper produkter från, regioner där mänskliga rättigheter kränks.

5. Regeringen satsar 10 miljarder på klimatet 2021

I budgetpropositionen för 2021 presenterade regeringen, med stöd av Liberalerna och Centerpartiet, en satsning på 10 miljarder kronor i grön omställning. Ytterligare 10 miljarder kommer att satsas på klimatet de efterföljande två åren och dessutom införs gröna kreditgarantier på 50 miljarder kronor de närmaste åren.

Mer läsning

Fem bra saker som hände i maj

Drönare gör det möjligt att leverera livsviktig medicin till avlägsna områden i Uganda, en smittsam sjukdom som orsakar blindhet har utrotats i Gambia och Tysklands regering lovar bättring i klimatmålen efter historiskt domstolsbeslut. Här är fem goda nyheter från maj månad. 

En ny metod hjälper jordbrukare i Kenya att bekämpa stora gräshoppssvärmar som också genererar en inkomst.

Fem bra saker som hände i april

Libanon kriminaliserar sexuella trakasserier, en ny metod hjälper lokalbefolkningen i Kenya att bekämpa stora gräshoppssvärmar och genombrott i forskning om malariavaccin. Det är några av aprils goda nyheter.