Bara under 2020 rensades 135 583 landminor runt om i världen, vilket frigjorde stora arealer mark som kan användas för jordbruk.

Bara under 2020 rensades 135 583 landminor runt om i världen, vilket frigjorde stora arealer mark som kan användas för jordbruk.

Fem bra saker som hände i september

Färre minor, fler bankkonton och en stor förhoppning om ett nytt effektivt malariavaccin. Det är några av de goda nyheterna från september.

1. Hälften av världens länder fria från minor

Arbetet med att rensa världens landminor fortsätter och många länder är nu minfria igen. 

1999 ingick ett antal länder Ottawafördraget, ett avtal om att förbjuda landminor, förstöra befintliga lager av dem och röja de minor som redan finns i marken. Och det sker framsteg i arbetet mot en minfri värld, som är ett långsamt och farligt arbete.

Bara under 2020 rensades 135 583 landminor runt om i världen. Det frigjorde 146 kvadratkilometer tidigare minfält, mark som nu kan användas för jordbruk, vägar eller annat. Det visar de senaste siffrorna från den officiella lägesrapporten Landmine Monitor 2021. Rapporten visar också att 33 länder lyckats röja alla landminor och är minfria. 

Allt fler personer i världen har nu bankkonton, vilket gör det lättare att ta emot lön och genomföra betalningar.

2. Nu har tre av fyra vuxna på jorden ett bankkonto

Det är en avgörande utveckling att 4,5 av världens 6 miljarder människor över 15 år nu har ett bankkonto. Det är en ökning med 50 procent de senaste tio åren, visar en ny analys från Världsbanken. Även om det inte låter särskilt spännande att ha ett bankkonto, är det av stor betydelse för de fattigaste människorna i världen. De flesta har en mobiltelefon, och genom den nu även en bank. Det innebär att du kan hålla din inkomst och hantera dina pengar säkert. När du kan dokumentera din inkomst blir det också lättare att ta lån om du till exempel behöver köpa en bostad eller starta företag. Det är även lättare för regeringar att föra över pengar till sin befolkning, oavsett om det är löner eller nödsituationer. Ökningen är särskilt stor i utvecklingsländer därantalet vuxna med tillgång till bankkonto har ökat med 71 procent under samma period. Forskning visar att ekonomisk integration hjälper människor att hålla sig borta från fattigdom.

I Indonesien minskar skogsavverkningen kraftigt. Regnskogen i landet är världens tredje största och binder stora mängder koldioxid.

3. Avskogningen i Indonesien rekordlåg

Regnskogsavverkningen i Indonesien har minskat med 90 procent från 2014 till 2020. 2014 försvann runt 10 000 kvadratkilometer regnskog. Sex år senare hade förlusten minskat till drygt 1 100 kvadratkilometer.

Regnskogen absorberar och binder stora mängder koldioxid. Det är absolut nödvändigt att bevara skogen för att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader. Regnskogarna i Indonesien är världens tredje största och täcker ett område lika stort som Spanien och Frankrike. Landet har också viktiga områden med torvmossar, som också lagrar stora mängder växthusgaser. Men fram till för några år sedan höggs skog och myrar ner och dränerades i hög hastighet för att ge plats åt planteringar. Regnskogen ersattes av palmer för palmoljeindustrin och andra snabbväxande träd planterades för pappers- och träindustrin.Detta har lett till enorma utsläpp av växthusgaser. Plantageskog är mycket mindre effektiv som koldioxidlager och dammsugare än regnskog.

Ekvatorialguinea har infört en ny lag som avskaffar dödsstraffet.

4. Guinea avskaffar dödsstraff

Ekvatorialguinea, ett av världens mest auktoritära länder, har avskaffat dödsstraffet i en ny lag undertecknad av landet president, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Den sista officiella avrättningen i landet genomfördes 2014, enligt Amnesty International. Men internationella icke-statliga organisationer och FN anklagar regelbundet regimen för påtvingade försvinnanden, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. Åtgärden kommer att träda i kraft inom 90 dagar efter publiceringen i den officiella statliga tidningen och godkändes av parlamentet i förväg.

Ett nytt billigt malariavaccin ger ett långvarigt skydd mot sjukdomen som förra året ledde till över 600 000 människors död.

5. Billigt malariavaccin skyddar i två år

En dos av ett nytt billigt vaccin har visat sig ha ett högt skydd mot malaria, en sjukdom som överförs av myggor. Det nya vaccinet ger skydd i två år och har betecknats som mycket betydelsefull i kampen mot den dödliga sjukdomen. Boosterdosen av det nya malariavaccinet väcker stora förhoppningar om att det ska kunna produceras i stor skala inom några år.

Vaccinet, utvecklat av forskare vid Oxford University, kan representera en vändpunkt i kampen mot sjukdomen, sa ett internationellt forskarlag i tidskriften "Lancet Infectious Diseases”. 627 000 människor - mestadels afrikanska barn – dog till följd av malaria under 2020.

Mer läsning