Ombord på en båt tillhörande FN – men med FN-logotypen borttagen – skjutsades företrädare för Myanmars militärstyre till flyktinglägret Cox´s Bazar i sydöstra Bangladesh. Bangladesh gränsar till Myanmar och under de gångna åren har den muslimska minoritetsgruppen Rohingya, som är förföljd i Myanmar, flytt över gränsen för att ta skydd.
Sammanlagt beräknas en miljon Rohingyer befinna sig i de väldiga flyktinglägren i Cox´s Bazar. Mellan 700 000 och 800 000 av dem flydde dit vid den myanmarska militärens räd mot Rakhinestaten i Myanmar 2017 – ett tillslag som FN sagt utfördes med ”folkmordsuppsåt”.
Medger hjälp
FN:s flyktingorgan UNHCR har medgivit att man hjälpte representanter för Myanmars våldsamma militärjunta att ta sig till Cox´s Bazar tidigare i mars. Man hänvisar till att besöket är en del i processen för att flyktingarna ska kunna återvandra till Myanmar. Frågan kring Rohingyernas återvändandet är långdragen och infekterad, då Myanmar nekar dem medborgarskap.
I dag anses Rohingyerna vara världens största statslösa grupp. I ett uttalande på sin sajt säger UNHCR att militärrepresentanterna fick hjälp att besöka flyktinglägret för en ”verifieringsprocess” och att UNHCR ”stöttar ansträngningar som skulle kunna leda till att alla flyktingar verifieras och bana väg för återvandring”.
Militären tog makten
Militären tog över makten i Myanmar i en kupp i början av 2021. Sedan dess har man hårdhänt tryckt ner motstånd och dödat meningsmotståndare, aktivister, journalister och vanliga medborgare. Så sent som i mitten av mars uppmanade Human rights watch FN att ta i med hårdhandskarna för att ställa de ansvariga för våldet inför rätta.
Samtidigt försöker juntan att skapa en bild av att de styr Myanmar som en rättmätig ledning. Men majoriteten av omvärlden erkänner inte juntan och dess toppfigurer är belagda med sanktioner från omvärlden.
EU-parlamentet, bland andra, stöttar i stället exilregeringen och det är exilregeringen som representerar Myanmar i FN:s generalförsamling. Men i de delar där juntan har kontroll i Myanmar är det deras statsapparat som fungerar som stat. Resan till flyktinglägret i Bangladesh ska ha varit en del av ett pilotprojekt som juntan driver för återvandring, i ett första led av 1000 personer.
Internt mejl läckte
I ett internt mejl som läckt till radiostationen Radio Free Asia, RFA, skriver från en FN-chef i Myanmar att man hjälpt militären med transport efter en ”väldigt handfast förfrågan” från juntan och att han oroas att det hela kan innebära att FN-organens rykte i Myanmar svärtas ner och att dess anställda utsätts för risk.
UNHCR:s hjälp har mötts av skarp kritik från människorättsorganisationer.
– Vi blir hjälplösa om FN jobbar för något lands politiska intressen, säger ledaren för en av flyktingföreningarna i Cox´s Bazar till RFA.
– Vi hoppas att FN ska visa oss respekt.
MR-organisationer kallar juntans pilotprojekt för en PR-kupp.
– Om juntan hade velat låta flyktingar återvandra så hade de redan en lista med över 800 000 flyktingar från de gångna åren, säger Nay San Lwin, grundare av organisationen Free Rohingya Coalition, till TV-kanalen Al Jazeera.