– Då FN använder sig av oavlönade praktikanter innebär det också att de som kommer från fattigare förhållanden inte har råd att jobba för FN, säger Albert Barseghyan på organisationen Fair Internship Initiative i Genève, Schweiz, som organiserar praktikanter inom FN.
Det finns i dag kring 5 000 praktikanter inom FN, om man inte räknar med de som gör praktik på lokala FN-organisationer. Inom FN är det, precis som på många företag och internationella organisationer, vanligt med oavlönade praktikanter. Hur många det är som har helt oavlönade praktikplatser inom FN finns ingen statistik på, men den 20 februari markerade många sitt missnöje.
– Flera gick ut i sociala medier och protesterade under parollen #UNpaid, en del slutade även jobba efter lunch för att visa sitt missnöje. Några av oss ställde sig utanför FN-byggnaderna med skyltar här i Genève, säger Albert Barseghyan.
Den 20 februari – som är FN-dagen för social rättvisa – har praktikanter de senaste fem åren genomfört manifestationer och krävt ersättning för sitt arbete.
– Vi såg att det blev vanligt med oavlönade praktik efter finanskrisen 2010. Då steg ungdomsarbetslösheten kraftigt, framför allt södra Europa. Praktikanter blev en billig och motiverad arbetskraft. Företag och organisationer började hävda att det var en fantastiska möjligheter att senare få jobb om man började som oavlönad praktikant, säger Albert Barseghyan.
Han säger att det är extra viktigt att praktikanterna på FN reagerar eftersom FN ska vara ett föredöme och den organisationen som sätter normen för mänskliga rättigheter och anställdas villkor.