Artillerikanonen M777 från BAE Systems Bofors tillverkas bland annat i Sverige för försäljning till några av de största uppköparna av svenska vapen, som Indien och USA.

Artillerikanonen M777 från BAE Systems Bofors tillverkas bland annat i Sverige för försäljning till några av de största uppköparna av svenska vapen, som Indien och USA.

Fördubblad svensk vapenexport till krigförande länder i Jemen

Nya siffror visar att den svenska vapenexporten till de länder som för krig i Jemen fördubblades förra året. Likaså fortsätter en stor andel av exporten till bland annat Pakistan, Indien, Brasilien och Ungern.

Den svenska vapenexporten är fortsatt hög, rapporterar myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, som godkänner Sveriges vapenexport. Förra året exporterade Sverige vapen för 16,3 miljarder kronor, vilket är lika mycket som året innan.

Som Omvärlden nyligen rapporterat fortsätter exporten av vapen till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, som båda deltar i kriget i Jemen, som av FN beskrivs som den värsta nu pågående humanitära katastrofen i världen. Enligt den data från ISP, som OmVärlden tagit del av, framgår det att vapenexporten till de länder som ingår i den av Saudiarabien ledda koalitionen, som för krig i Jemen, har mer än fördubblats det senaste året.

Den största köparen av vapen från Sverige var förra året Förenade Arabemiraten (ca 3,3 miljarder kronor). Inköpen handlade framför allt om så kallade följdleveranser av Saabs radar- och stridsledningssystem GlobalEye. Hur de svenska vapensystemen används i kriget har avslöjats i en rad journalistiska granskningar.

Redan förra året lyfte OmVärlden på sitt Instagramkonto det faktum att den svenska vapenexporten går till en rad diktaturer, men även stater med auktoritärt eller allt mer auktoritärt styre, som flera länder runt Persiska viken, Pakistan, Indien, Brasilien och Ungern. Denna vapenexport har under 2020 fortsatt.

De fem största mottagarna av svensk vapenexport var förra året Förenade Arabemiraten, USA, Brasilien, Pakistan och Ungern. Handeln får skarp kritik av bland andra Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

– Det är fruktansvärt att svenska vapen fortsätter att exporteras till krigförande och auktoritära länder och att listan toppas av Förenade arabemiraten, som krigar i Jemen. Verkligheten bakom siffrorna i statistiken är humanitära kriser där människor dödas, tvingas på flykt, drabbas av svält och fråntas grundläggande rättigheter, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i ett pressmeddelande.

Även regeringspartiet Miljöpartiet är kritiska. I en debattartikel publicerad på OmVärlden den 29 januari skrev partiets nuvarande språkrör, och jämställdhetsminister, Märta Stenevi, tillsammans med bland annat den nuvarande statssekreteraren på utrikesdepartementet, Janine Alm Ericson, att ”Det framhålls ofta att Sverige har en av världens hårdaste regelverk för vapenexport. Må så vara. Ändå klarar regelverket inte av att stoppa vapen som bidrar till en av de största humanitära katastrofer som nu sker. Då är det ju något som är fel. Då måste lagen skärpas ytterligare.”

När OmVärlden i OmVärlden podd frågade ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, om hur han ställde sig till frågan gav han sitt stöd till sina partikollegor. Han konstaterade att det finns hål i den gällande lagstiftningen som gör att vapen fortfarande kan exporteras till Jemen.

– Det är sorgligt tycker jag att man kan förknippa Sveriges roll i Jemenkonflikten med något annat än att vi mäklar fred, bygger fred, lindrar nöd och försöker hitta en lösning på den här konflikten. Att Sverige också är ett land där det finns bolag som säljer vapen till parter involverade i konflikten, säger han i podden.

Ansvarig minister, Morgan Johansson, svarade i februari i år OmVärlden genom sin pressekreterare att ”Generellt sett tillämpar ISP sedan länge en restriktiv praxis i förhållande till bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Praxis har skärpts ytterligare med anledning av Jemen-konflikten.”

Per Olsson Fridhs kollega på utrikesdepartementet, utrikesminister Ann Linde försvarade, på ett seminarium i februari i år, exporten med att de svenska följdleveranser av krigsmateriel till de krigförande länderna i Jemen är nödvändiga för att upprätthålla den svenska vapenindustrin.

Regeringen höll i mars en insamlingskonferens till förmån för Jemen. Resultatet var blygsamt och FN:s generalsekreterare António Guterres var missnöjd efteråt, liksom Norska flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland. Ann Linde och Per Olsson Frihd uttryckte trots detta stor tacksamhet till just Förenade Arabemiratens bidrag till de humanitära insatserna i Jemen.

Erik Halkjaer