Berta Cáceres dotter, med samma namn, intervjuas på årsdagen av mordet.

Berta Cáceres dotter, med samma namn, intervjuas på årsdagen av mordet.

Företagsledare dömd för mord på Berta Cáceres

Företagsledaren och den tidigare underrättelseofficeren David Castillo har av en domstol i Honduras dömts som medansvarig för mordet på miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres. Åklagarmyndigheten säger att det kan finnas fler medskyldiga.

Publicerad:

Mer än fem år efter att inhyrda, före detta soldater, bröt sig in och sköt den honduranska miljö- och urfolksaktivisten Berta Cáceres Flores, föll till slut domen mot en av de huvudansvariga för mordet. Roberto David Castillo Mejía var grundare och ordförande för det honduranska energibolaget DESA, som försökt bygga ett vattenkraftverk i floden Gualcarque, som är traditionell mark för urfolket lenca. 

När Berta Cáceres sköts natten mellan 2 och 3 mars 2016 riktades fokus snart på DESA och företagsledningen. Företagets hot och rättsliga trakasserier mot henne och urfolksorganisationen COPINH, som hon ledde, var kända sedan tidigare. 

Det skulle ta mer än två år innan en domstol fastslog att DESA:s hållbarhetschef och säkerhetsansvarige tillsammans hyrt in tidigare soldater för att utföra mordet. COPINH och en rad honduranska och internationella människorättsorganisationer menade dock att ytterst ansvarig var företagets yttersta chef, ordförande David Castillo. 

I april i år inleddes slutligen rättegången även mot företagsledaren. Tre månader senare, måndag den 5 juli, har domen fallit. Liksom när de andra inblandade fälldes har framför allt utskrivna telefonmeddelande mellan de inblandade legat till grund för domen. 

”… Castillo Mejía beordrade mordet på Cáceres som en del av en plan för att göra sig av med alla hinder för DESA:s verksamhet på floden Gualcarque, traditionell mark för lencafolket”, skrev Åklagarmyndigheten efter domslutet.

Åklagarmyndigheten säger att den fortsätter att undersöka huruvida finansiärerna bakom vattenkraftsprojektet kan hållas medskyldiga. Det skulle framför allt kunna handla om medlemmar av en av Honduras mest förmögna familjer, som inte bara genom sin egen bank (FICOHSA) finansierat DESA, utan som även finns representerade i företagets styrelse. 

– Idag är en seger efter en lång process. Det är ytterligare ett steg i en lång vandring mot rättvisa. Vi kommer att fortsätta bidra till denna process så att den här typen av brott inte upprepas, men också för att rättsprocessen kan bidra till läkningsprocessen, sa Berta Cáceres yngsta dotter Laura Zúñiga Cáceres till den brittiska tidningen The Guardian efter domen.

Laura Zúnica Cáceres passade även på att skicka ett budskap till andra personer och folkgrupper i liknande situationer av övergrepp på grund av en kamp för rättigheter. 

– Det är en tuff fajt, men slutligen, som min mamma brukade säga, kommer vi att segra och vi kommer att desarmera våldet mot vårt folk, sa hon. 

David Castillos advokater sa å sin sida efter domslutet att de skulle begära att rättegången i sin helhet ogiltigförklarades. Det hävdar att domen har politiska motiv och åklagarna och utomstående organisationer förfalskat vittnesmål och bevis. 

Berta Cáceres mottog 2015 det internationella miljörättpriset Goldman award för den gräsrotskampanj som stoppade bygget av dammen i floden Gualcarque. Dammbygget finansierades fram till mordet av bland annat finska och nederländska biståndspengar. 

Domen mot David Castillo fastställs den 4 augusti i år.

Mer läsning