En ugandiansk mamma har hämtat sitt barn från skolan och är på väg hem

En ugandiansk mamma har hämtat sitt barn från skolan och är på väg hem

Fortsatta skolstängningar i Uganda

Skolor i Uganda har fortsatt stängt på grund av covid-19. Enligt Ugandas president Yoweri Museveni ska skolorna åter öppna i januari, oavsett antal vaccinerade i landet. Många barn har sökt sig bort från skolan och börjat jobba.

Publicerad:

Idag uppskattas 10,5 miljoner barn gå miste om skolgång i Uganda på grund av att landet fortsatt har nedstängningar av skolor på till följd av covid-19, den längsta skolstängningen i hela världen på grund av pandemin. Den stora majoriteten som drabbas är barn i låg- och mellanstadiet. Skolorna har varit stängda i 77 veckor och planeras vara stänga till januari 2022.

Skolorna i Uganda är till stor del privata och ägs av enskilda individer, religiösa organisationer, välgörenhet eller företag, utan stöd från regeringen. Skolorna finansieras på barnens medlemsavgifter, vilket bland annat ska täcka lärarnas löner. Med lockdowns och nedstängningar av skolor har barn inte kunnat gå i skolan och betala sin medlemsavgift. Det har tvingat många lärare till att hitta nya karriärvägar för att försörja sig. Agnes Björn, enhetschef för policy och tematik på Plan International, ställer sig frågande till hur skolöppningen ska gå till då många barn har sökt sig bort från skolan.

– Vi har inte sett en nationell plan över hur barnen ska återgå till skolan. President Yoweri Museveni har sagt att skolorna öppnar i januari men vi kan inte se hur det ska gå till. Samtidigt nås vi av rapporter att många av de privatägda skolorna har stängt ner och startat en ny verksamhet. Många lärare har hittat ett annat jobb eftersom skolorna har varit stängda i nästan två år. I Uganda är det viktigt att förstå att det finns många privatskolor som nu är skuldsatta och det är oklart om föräldrar kommer ha råd med skolavgifter. Många lärare inte är utbildade lärare i grunden så de är inte låsta till läraryrket.

Ugandas president har lovat att skolorna ska öppna upp i januari 2022. Han har uppgett att skolorna kommer att öppna upp oberoende av antalet vaccinerade. Antalet vaccinerade i Uganda är lågt sett till antal invånare och tillgång till vaccin. Enligt presidenten bär befolkningen det moraliska ansvaret om någonting skulle gå fel vid skolöppningarna för av att människor inte har vaccinerat sig.

– Övriga delar av samhället har redan öppnat upp i år men inte skolorna och det har inte riktigt getts någon tydlig förklaring till varför. Uganda har ett lågt vaccinationsantal och det går rykten om att presidenten använder barnen som ett förhandlingsverktyg för att människor ska vaccinera sig med motiveringen att de kan bära på covid-19 och smitta de äldre, säger Agnes Björn.

Många barn på landsbygden i Afrika har inte tillgång till skolmaterial eller radio där de kan lyssna på materialet. I brist på sysselsättning söker sig många barn i skolåldern till jobb. I Uganda har antalet barnarbete i gruvor ökat under covid-19. Det finns många konsekvenser av att barn inte har kunnat gå i skolan i Afrika och Agnes Björn på Plan Internation berättar att det har märkts av.

– Men nu har det snarare blivit så att barnen har gått vidare i livet, speciellt tonåringar som vi möter i våra program. De har skaffat sig ett jobb, de tycker inte att de har disciplin att läsa längre. Många av ungdomarna har gett upp hoppet. De yngre barnen är fortfarande väldigt motiverade och vill komma tillbaka till skolan men det som är oroande är att de äldre har skaffat sig ett annat typ av liv, säger Agnes Björn.

Vilka konsekvenser ser ni idag av nedstängningar av skolor?

– Under den senaste tioårsperioden har antal barnäktenskap i Uganda gått ner. Men nu ser vi att antalet barnäktenskap har gått upp igen. Antalet gifta under 18 har ökat från 20 procent till 25 procent bara under den här korta tidsperioden. Det är fruktansvärt jobbigt att framstegen som tar 10 år att få till tar 2 år att radera. Vi ser ett ökat antal tonårsgraviditeter, barnäktenskap och nu blir det såklart en förlorad generation, en generation som inte kommer ha samma utbildningsnivå.

Vad innebär det på sikt?  
– Har vi otur och inte får tillbaka barn och unga i utbildning betyder det att vi kommer ha en mindre kvalificerad arbetskraft under kommande tio, tjugo, trettio år. Den absolut största utmaningen för barn och unga som lever i låginkomstländer är att de lyckas, eller inte. Det finns inga andra chanser, det finns inget Komvux och för många kostar det mycket att skaffa sig en utbildning. De har en chans och den chansen kanske är förbrukad för många av barnen nu.

Mer läsning

Talibanernas övertagande av makten i Afghanistan fick människor över hela världen att reagera. I London demonstrerade tusentals den 28 augusti 2021 mot kvinnors försämrade villkor.

Avsnitt 133: I talibanernas Afghanistan

Fyra månader har gått sedan talibanerna tog makten över Kabul. Hur ser afghanernas vardag ut i dag? Och vad sker med det svenska biståndet, som förändrades rejält i samband med maktövertagandet? De frågorna diskuteras i OmVärlden podds sista avsnitt före jul.