Fler än 2,6 miljoner afghaner befinner sig på flykt undan kriget i Afghanistan. Eventuella fredsamtal mellan regeringen och talibanerna ökar hoppet om att kunna återvända hem.

Fler än 2,6 miljoner afghaner befinner sig på flykt undan kriget i Afghanistan. Eventuella fredsamtal mellan regeringen och talibanerna ökar hoppet om att kunna återvända hem.

Goda förutsättningar för fredssamtal i Afghanistan

Den afghanska regeringens beslut att släppa 400 talibanska krigsfångar anses vara ett avgörande steg för fredssamtal i Afghanistan. De väntas nu inledas inom kort, men utmaningarna för fred är ännu många.

Publicerad:

Stämningen på Kabuls gator var positiv och hoppfull efter att president Ashraf Ghani i helgen skrev under en order att släppa 400 talibanska fångar. Det säger Khalid Fahim, biträdande programchef för Svenska Afghanistankommittén på plats i Afghanistans huvudstad Kabul.

– Det var ett avgörande beslut för att man ska kunna starta fredsförhandlingarna, säger han.

Många har varit kritiska till att släppa fångarna, som var den sista gruppen i den fångamnesti som förhandlades fram mellan talibanerna och USA i våras. Enligt avtalet skulle talibanerna släppa 1 000 krigsfångar, vilket de gjort, och regeringen 5 000 fångar. President Ashraf Ghani har under våren och sommaren redan släppt 4 600 fångar.

Men kallade till ett konsulterande stormöte med representanter från hela landet, ett så kallat loya jirga, gällande de 400 resterande som presidenten uppgav satt inlåsta för mycket allvarliga brott. Mötet hölls söndagen den 9 augusti. Därefter skrev presidenten under ordern.

Tiotusentals civila döda

Fångamnestin har varit ett krav från talibanerna för att gå med på att inleda förhandlingar om ett slut på den nu nära 20 år långa konflikt, som utarmat och trasat sönder Afghanistan. Enligt FN:s Afghanistaninsats, UNAMA, har antal offer i konflikten minskat under året.

Under årets första sex månader dödades 1 282 civila och 2 176 skadades. Det är det lägsta antalet civila offer i konflikten sedan 2012. En anledning anses vara minsakde militära operationer av internationella styrkor och terrorgruppen IS.

Talibanerna har sagt att så fort de sista fångarna är fria kan förhandlingarna starta inom en vecka.

– Vi tror att mötena kommer att börja på söndag, förutsatt att processen med att släppa fångarna går fort, säger Khalid Fahim.

Utvecklingen hyllas av Afghanistankännare, men trots de positiva tongångarna är utmaningarna fortsatt många. Att parterna kommer till förhandlingsbordet är bara ett första steg.

– Det kommer att ta tid, minst ett år, säger Khalid Fahim.

Skydda kvinnors rätt

Utmaningarna handlar delvis om hur en framtida politisk administration ska organiseras. Dagens afghanska regering är folkvald. Enligt landets grundlag måste den således slutföra sina nyligen påbörjade fyra år.

– Men min bedömning är att talibanerna inte kommer att gå med på att integreras in i den nuvarande regering, säger Khalid Fahim.

Förhandlingarna ska också lösa frågan om permanent eldupphör och hur grundlagen ska skrivas om. Talibanerna hävdar att den är alltför influerad av väst.

Regeringen vill ha ett snabbt eldupphör medan talibanerna väntas hålla tillbaka. De är oroliga för att under ett eldupphör, som följs av att fredsförhandlingar som faller samman kan leda till att de förlorar kontroll över territorium och motivation bland sina stridande.

– En annan viktig fråga i förhandlingarna blir att skydda de framsteg som gjorts under de senaste decennierna, framför allt i fråga om kvinnors rättigheter. Det kommer att bli svårt, säger Khalid Fahim.

Valfråga i USA

Det finns också sociala frågor som kommer att bli utmanande även på talibansidan. Att integrera kanske flera hundratusen soldater, varav många är födda och uppvuxna i strid, i det afghanska samhället kommer inte att bli enkelt, menar Khalid Fahim.

– Det handlar inte bara om att få dem att lägga ner sina vapen. De behöver ekonomisk, social och politisk integration.

Den mest pressande frågan i närtid är dock sannolikt hur USA kommer att agera. President Donald Trump har gjort det till en valfråga att USA ska dra sig ut ur Afghanistan. Så sent som förra veckan sa han att han vill minska antalet soldater i landet till mellan 4 000 och 5 000 före presidentvalet i november.

– Ur mitt perspektiv som afghan är USA:s närvaro här inte berättigad. Samtidigt är vi inte redo för att de ska dra sig tillbaka innan fredssamtalen är klara. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser för stabiliteten här, men jag tror att det är en stor risk att det sker.

Moa Kärnstrand

Uppdatering: Afghanistans regering hade på måndagen den 17 augusti släppt 80 fångar.

Mer läsning

Mamma och dotter besöker klinik för HIV i Nairobi, Kenya

EBA-rapport: Normer om sexuell hälsa måste tydliggöras bättre

Stödet är starkt för att flickor ska gå i skolan, men en majoritet accepterar våld i hemmet mot barn. En ny rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, rekommenderar ökad förståelse för värderingar och normer som främjar och motverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i Afrika söder om Sahara.