Det nya guldmyntet som Zimbabwe införde 25 juli i år.

Det nya guldmyntet som Zimbabwe införde 25 juli i år.

Guldpengar ska rädda Zimbabwes ekonomi

Med en inflation som är skyhög och en valuta som tappat i värde försöker Zimbabwe stabilisera ekonomin med guldmynt. OmVärlden har talat med Peter Stein, ekonom och expert på ekonomierna i Afrika söder om Sahara. Han ställer sig tveksam till modellen.

Zimbabwe har haft ett tufft år med en inflation som har ökat rejält.  I juli 2022 steg den årliga inflationen till närmare 257 procent, ett stort hopp från föregående månad då den låg på 191. I det perspektivet framstår Sveriges 8,5 procent i inflation som en mild bris.

Samtidigt som inflationen ökar brottas landet med en inhemsk valuta som har sjunkit i värde. I ett försök att stabilisera ekonomin införde den Zimbabwiska centralbanken den 25 juli en ny valuta, mynt med äkta guld i.

De nya mynten består av 22 karat guld och väger runt 31,1 gram. Mynten är prissatta efter den internationell marknadskursen för guld, plus ett femprocentigt tillägg för produktionskostnader. Den 25 juli släpptes de på marknaden och över 1500 guldmynt såldes under första veckan - 85 procent köptes i den lokala valutan, zimbabwisk dollar, och resterande i utländsk valuta.

Peter Stein är ekonom och expert på ekonomierna i Afrika söder om Sahara. Han säger att det är osäker mark när man ska bedöma guldmyntens effekt för Zimbabwes ekonomiska framtid.

– Det styret i Zimbabwe hoppas på är att folk som idag efterfrågar amerikanska dollar i stället ska köpa guldmynt, vilket minskar efterfrågan på amerikanska dollar. Det innebär att värdet på den zimbabwiska dollarn gentemot den amerikanska ökar och stabiliserar den zimbabwiska valutan och inflationen kanske går ner.

Men han är personligen tveksam till om modellen kan lyckas. Ett mynt kostar cirka 20 000 kronor vilket betyder att många i Zimbabwe inte har råd att köpa myntet.

– För de som har råd kan mynten omvandlas till kontanter först efter 180 dagar från det att mynten köptes. Det betyder att om man snabbt behöver pengar till medicin eller någonting annat oväntat så går det inte. Det går däremot om man har amerikanska dollar.

Peter Stein
Peter Stein, ekonom och expert på Afrikas ekonomier. Foto: Jan Torbiörnsson

Det pratas om att införa billigare mynt med mindre guld i till hösten. Kommer det fungera?
– Medborgarna kommer att avvakta och se hur det har gått med de första mynten. Om de litar på att staten håller sitt löfte om att man kan handla med mynten och senare kan sälja mynten och få valuta för dem, då kanske fler kommer köpa mynten. Det kokar ner till om medborgarna kommer ha förtroende för den här lösningen och för landets beslutsfattare, idag är ju det förtroendet lågt, säger Peter Stein.

Zimbabwe har en lång historia av icke-fungerande penningpolitik. År 2008 hade landet en hyperinflation på över triljarder procent. Året därpå avskaffade landet sin lokala valuta, den zimbabwiska dollarn. De återinförde dock valutan som ett lagligt betalningsmedel igen år 2018.

– Det är väldigt intressant för avskaffandet av den lokala valutan stabiliserade landets ekonomi som helt ersattes av amerikanska dollar. År 2017 hade Zimbabwe en inflation på 0,9 procent, alltså nästan ingen inflation alls. Året efter när valutan infördes igen ökade inflationen till 10 procent och 2019 ökade den till 200 procent och sedan 2020 till över 500 procent.

Varför avskaffar landet inte den zimbabwiska dollarn om det finns ett så tydligt mönster?
­– Det är en enorm prestigeförlust att medge att de har kört deras inhemska valuta så mycket i botten att folk inte längre har förtroende för den. För eliten i Zimbabwe innebär den inhemska valutan att de kan trycka pengar för sina egna syften och låta medborgarna i största allmänhet betala genom högre inflation, säger Peter Stein

Mer läsning