Den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina sitter gripen i Rwanda, anklagad för terrorbrott, men troligen vill president Paul Kagame tysta honom. 

Den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina sitter gripen i Rwanda, anklagad för terrorbrott, men troligen vill president Paul Kagame tysta honom. 

“Han är en nagel i ögat på Kagame”

Hans insatser för att hjälpa hundratals flyktingar under folkmordet i Rwanda 1994 inspirerade till filmen ”Hotel Rwanda”. Nu anklagas Paul Rusesabagina för terrorbrott. Många menar att anklagelserna är politiskt motiverade.

Publicerad:

– Paul Rusesabagina är en nagel i ögat på Rwandas president Paul Kagame, säger Claude Gatebuke, som själv överlevde folkmordet och flydde Rwanda som 14-åring.

Det var i slutet av augusti som den tidigare hotelldirektören Paul Rusesabagina greps under en resa till Dubai och fördes till Rwandas huvudstad Kigali. Nu hålls han fängslad i väntan på rättegång.

Den rwandiska regimen i Rwanda har väntat på ett tillfälle att gripa den hyllade hjälten, säger Claude Gatebuke till Omvärlden:

– De har försökt att skada eller frihetsberöva honom sedan många år tillbaka. När Rusesabagina blev ledare för ett oppostionsparti med kopplingar till en väpnad grupp såg regimen sin chans.

– Officiellt anklagas han för att finansiera en grupp som har för avsikt att störta den rwandiska regimen. Men det verkliga brottet är att han varit öppet kritisk mot president Paul Kagame. Kagame tål inte kritiker och sanningen är den att alla som uttrycker missnöje lever under hot.

Vad kommer att hända nu?

– De kommer att visa upp honom i rättssalen precis som de gör med alla oppositionella, men han kommer inte att få en rättvis rättegång. Rättsväsendet i Rwanda är varken fritt eller oberoende. Domstolarna är helt i händerna på president Kagame och militären, säger Claude Gatebuke, som lever i exil i USA.

Omständigheterna kring Paul Rusesabaginas gripande är fortfarande oklara. Hans familj hävdar att han kidnappades i Dubai och fördes till Kigali mot sin vilja. Men Rwandas president Paul Kagame nekar till anklagelserna, skriver brittiska BBC.

Analytikern Jeffrey Smith på tankesmedjan Vanguard Africa säger att gripandet av Paul Rusesabagina är det senaste i raden av flera politiskt motiverade gripanden.

– Vi har sett det här mönstret i Rwanda under en lång tid. Journalister och politiska aktivister försvinner, mördas eller fängslas på oklara grunder. Listan på oppositionella är lång och den växer hela tiden, säger han.

Paul Rusesabagina hyllas för sina insatser under folkmordet och fallet har fått mycket uppmärksamhet. Hur kommer fängslandet av honom att påverka Paul Kagames internationella relationer?

– Det låter kanske cyniskt, men jag tror inte att det kommer att ha någon som helst betydelse. Omvärlden är så desperat efter en framgångssaga att enskilda människors rättigheter ignoreras. Man lyfter gärna fram positiva siffror om ekonomisk utveckling utan att kritisk granska myndigheternas underlag. Det här har man gjort länge i Rwanda, och det är ett sätt att rentvå brott mot mänskliga rättigheter, säger Jeffrey Smith.

Nyligen utsattes den kongolesiske läkaren och mottagaren av Nobels fredspris 2018, Denis Mukwege, för en offentlig smutskastningskampanj. Detta sedan han gett sitt stöd åt en FN-rapport som fördömer Rwandas inblandning i övergreppen mot civilbefolkningen i östra Demokratiska republiken Kongo.

Denis Mukwege har vid flera tillfällen hotats till döden på grund av hans åtagande att fördöma sexuellt våld som ett krigsvapen. I oktober 2012 utfördes ett mordförsök mot Mukwege och hans familj, som resulterade i mordet på hans nära vän och säkerhetsvakt.

– De försöker smutskasta mig och arbetet som drivs på Panzisjukhuset. Jag blir chockad och ledsen över det som skrivs och sägs. Det är stora lögner från hög politisk nivå som vi inte har sett tidigare. De har ingenting som underbygger påståendena. Men de målar upp mig som en fiende till folket. Det enda jag vill är att det ska bli rättvisa för hela folket, säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande.

"Kagame kommer inte med tomma hot"

Enligt analytikern Jeffrey Smith finns det kopplingar mellan hoten mot Denis Mukwege och anklagelserna mot Paul Rusesabagina.

– Absolut. Kagame kommer inte med några tomma hot, utan han agerar på dem. Det är oerhört skrämmande. Han kapitaliserar på den kollektiva skuld omvärlden känner för att de tittade bort när 800 000 tutsier mördades. Han har byggt upp en historiebeskrivning kring folkmordet och den skyddar honom, säger Jeffrey Smith.

Även Claude Gatebuke är övertygad om att dödshoten är på allvar.

– Mukwege har kritiserat rwandas regim för grymheter i Kongo och vill se en internationell krigstribunal. Han har också visat sitt stöd åt en FN-rapport som pekar på fruktansvärda övergrepp i Kongo. Jag vågar gå så långt att påstå att de här hoten är en förvarning om att de planerar att mörda honom, säger han.

Claude Gatebuke har själv mottagit dödshot för att han öppet kritiserar den rwandiska regimen.

– Jag förföljs hela tiden, och jag är nästa man på tur. De har skickat grafiska bilder där jag huggs ihjäl och styckas. Jag känner mig trygg i USA; men jag kan aldrig resa tillbaka till Rwanda eller ens regionen.

Sara Assarsson, frilansjournalist

Mer läsning