Nu tar Kina ett allt hårdare grepp över Hongkong. Den kinesiska flaggan vajar intill Hongkongs flagga.

Nu tar Kina ett allt hårdare grepp över Hongkong. Den kinesiska flaggan vajar intill Hongkongs flagga.

Hårdför Pekingvän Hongkongs nya ledare

Han var en av dem som gjorde verklighet av Pekings hårt kritiserade säkerhetslag i Hongkong. Han ansvarade för polisen under de stora demokratiprotesterna. Nu utses John Lee till Hongkongs nya ledare.

John Lee, en före detta polis och minister i Hongkongs regering, tar över ledarskapet för den självstyrande regionen efter Carrie Lam. Lam har styrt Hongkong under fem turbulenta år, där ett lagförslag om en ny utlämningslag för Hongkong startade väldiga folkliga protester. Sommaren 2019 kunde demonstrationerna samla flera miljoner människor, som snart utökade sina krav från att lagförslaget skulle skrotas till bland annat allmän rösträtt, något Hongkong inte har.

Omvärlden såg chockad på hur polisen behandlade demonstranterna och våldet på gatorna eskalerade. Ansvarig för stadens polisstyrkor var John Lee, säkerhetsminister, som blev känd för en hårdför linje mot demonstranterna. Tillsammans med de andra ledarna för staden satte han sig emot en interngranskning av polisen, något som många Hongkongbor krävde.

Införde säkerhetslagen

När Peking i juni 2020 klubbade igenom den nationella säkerhetslagen blev John Lee en av nyckelfigurerna i att implementera den i Hongkong. Omvärlden fördömde snabbt den nya lagen och kallade den ett medel för att stävja alla former av opposition.

Den nya säkerhetslagen satte mycket riktigt stopp för de flesta uttryck av demokratikamp, medan Lee försvarade den och tillbakavisade kritiken om att den tog ifrån Hongkongborna deras fri- och rättigheter.

– Lee är så van att arbeta inom säkerhet, att dela ut order och att folk följer dem. I grunden är han polisman mer än något annat, säger Kenneth Chan, tidigare parlamentariker i Hongkong för det prodemokratiska Civic Party, nu forskare i statsvetenskap vid Hongkong Baptist University.

”Mer lojal med Peking”

Tidigare i år nominerades John Lee som enda kandidat till posten som högste ledare, när Carrie Lam kliver ner. Valkommittén som nominerar och sedan tillsätter ledaren, är en cirka 1500 personer stark grupp som domineras av Pekingvänliga. Ingen kan nomineras utan att Peking uttalat gett personen sitt stöd.

I John Lee ser Peking en ännu mer lojal utförare än Lam, säger Kenneth Chan.

– I dessa utmanande tider för Kina kommer han att kunna säkra Hongkong för Peking, säger han.

John Lee har, liksom Carrie Lam och en rad andra ledare, ekonomiska sanktioner riktade mot sig. Men det är snarare till hans fördel, säger Kenneth Chan.

– Peking tycker att det visar att han kan stå upp mot västs smutskastning.

Fokusera på sociala frågor

John Lee har under sin korta kampanj sagt att han vill sätta ekonomiska och sociala frågor högt på dagordningen och lotsa Hongkong framåt efter åren av turbulens.

Bland hans vallöften finns flera frågor som är viktiga för Hongkongborna, bland annat stabila fastighetspriser, förkortad handläggningstid för nybyggen för att lösa bostadskrisen och fokus på återöppnande av staden, som varit avstängd från omvärlden sedan pandemins start. Hans plattform har dock kritiserats för att vara både liten och vagt formulerad.

John Lee har också varit tydlig med att hans administration inte kommer att lägga tid på konstitutionella reformer.

Framför allt anses han ha valts ut av Peking för att han är en stark supporter av ökade säkerhetsåtgärder och insvävning av demokratiska rättigheter för den självstyrande regionen. Det kommer att prägla hans tid vid makten, tror Kenneth Chan.

– Jag tror att vi kan förvänta oss hårdare tag och allt mindre plats för oliktänkande, säger han.

John Lee utnämndes till Hongskongs högsta ledare söndagen den 8 maj.

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.