Fatima Umer håller sin son Ibrhaim Mohammad som behandlas för undernäring på sjukhuset Nilefa Kijis som drivs av Läkare utan gränser i staden Maiduguri i Nigeria. Till vänster sitter Fatimas dotter Zara Mohammed.

Fatima Umer håller sin son Ibrhaim Mohammad som behandlas för undernäring på sjukhuset Nilefa Kijis som drivs av Läkare utan gränser i staden Maiduguri i Nigeria. Till vänster sitter Fatimas dotter Zara Mohammed.

Hungerlarm: Fler barn behandlas för undernäring i Nigeria

Läkare Utan Gränser har sett en stark ökning i antalet undernärda barn som skrivs in på klinikerna i Nigerias delstat Borno. Det är mer än 50 procent fler som behandlas i år än under samma period förra året.

– Och det vi ser nu är bara början. Vi är endast i början av den två månader långa period som vi kallar för hungerperioden, som infaller strax innan skörden. Vi räknar med att det blir värre, säger Htet Aung Kyi som är Läkare Utan Gränsers medicinska koordinator i Nigeria. 

Han säger till OmVärlden att ökningen av antalet undernärda barn började för två månader sedan.

Från årsskiftet tills slutet av juni i år har Läkare Utan Gränsers sjukhus i staden Maiduguri, som ligger i delstaten Borno i Nordöstra Nigeria, behandlat 2140 undernärda barn, vilket är 50 procent fler än föregående år. 

Stigande priser försvårar

Det finns, enligt Htet Aung Kyi, många olika skäl till ökningen. Läget i regionen har varit problematiskt i flera år på grund av brist på mat. Spridningen av covid-19 har tillsammans med ett kolerautbrott försvårat omständigheterna.

Samtidigt råder det brist på rent vatten och priserna stiger vilket gör att flera inte har råd att köpa mat. Inflationen i Nigeria är en av de högsta i världen.

Världsbanken varnar för att ytterligare en miljon människor i landet riskerar att hamna under fattigdomsgränsen detta år på grund av prishöjningarna efter kriget i Ukraina. Denna miljon ska läggas till den tidigare prognosen där Världsbankens bedömning var att sex miljoner skulle hamna under fattigdomsstrecket i landet där det bor 182 miljoner människor.

Svårt att hitta finansiering

Kriget i Ukraina har också satt andra spår. 

– Vi har märkt att det har blivit svårare att få finansiellt stöd, säger Htet Aung Kyi och berättar att på grund av det allvarliga läget så har hans sjukhus ökat antalet sängplatser på sjukhuset. 

Andra hjälporganisationer i regionen har, enligt Läkare Utan Gränser, tvingats stänga 16 hjälpcenter på grund av att de inte lyckats få tillräcklig finansiering. 

Mer läsning

Till vänster: Ahmad Baroudi, chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. Till höger: Attacker på skolor, sjukhus och den civila infrastrukturen påverkar barnen på olika sätt. Denna bild är från undervisning i sydvästa Jemen.

Vad gör ni i Jemen Rädda Barnen?

Efter vapenvilan inletts är det fortfarande stöd från det internationella samfundet som behövs i Jemen, enligt Ahmad Baroudi som är chef för kommunikationsarbetet för Rädda Barnens arbete i Jemen. OmVärlden frågade honom vad som egentligen händer i landet just nu.