Kenyas president Uhuru Kenyatta, blev avslöjat att han och andra i hans familj i åratal har använt skatteparadis för att dölja sin förmögenhet.

Kenyas president Uhuru Kenyatta, blev avslöjat att han och andra i hans familj i åratal har använt skatteparadis för att dölja sin förmögenhet.

Kenyattas skattefiffel påverkar inte det svenska biståndet

Avslöjanden om att Kenyas president och familj slussat medel till offshorebolag för att undvika skatt, kommer inte att påverka det svenska biståndet. ”Det hade varit en annan sak om det varit våra biståndsmedel som förskingrats”, säger biståndsminister Per Olsson Fridh.

Efter  asvslöjanden om Panama Papers 2016  och Paradise Papers 2017 har det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, nu fått fram läckor med dokument (cirka 12 miljoner handlingar) som visar på privatpersoners kopplingar till skatteparadis i världen, så kallade offshoreföretag dit rika människor slussar över pengar för att sedan investera i fastigheter, bilar, konst eller bara samla på hög i olika fonder.

I det digra materialet finns Kenyas president Uhuru Kenyatta och hans familj. Andra familjemedlemmar, inklusive presidentens bror och två systrar, äger fem offshoreföretag med tillgångar värda mer än 30 miljoner dollar.

De läckta uppgifterna visar också att en stiftelse med namnet Varies bildades redan 2003 i Panama. Den tillhörde Kenyattas mor, Ngina, idag 88 år. Stiftelsen ska ärvas av president Uhuru Kenyatta efter hennes död. Stiftelsens syfte och värdet på dess tillgångar är okänt.

Stiftelser är eftertraktade som placeringar eftersom de verkliga ägarna endast är kända hos  stiftelsens advokater och ägarna behöver inte registrera sina namn hos den panamanska myndigheten. Tillgångarna kan också utformas och överföras till en efterträdare utan att betala skatt.

I programmet BBC Hard Talk 2018 sade Uhuru Kenyatta att hans familjs förmögenheter är kända för allmänheten, och att han som president har deklarerat sina tillgångar enligt lag.

”Som jag alltid har sagt är det vi äger – det vi har – öppet för allmänheten. Som tjänsteman ska jag göra min rikedom känd och vi deklarerar varje år”, sade Kenyatta då.

"Om det finns ett exempel där någon kan säga att det vi har gjort eller erhållit inte har varit legitimt, säg det – vi är redo att möta alla domstolar," tillade han.

I samma intervju med lovade även presidenten att bekämpa korruption. Han gav löfte att arbeta med parlamentet och stifta en lag som kan tvinga tjänstemän att deklarera sina förmögenheter. Men förslagen har ännu inte godkänts av parlamentsledamöterna.

Kring de pengar som nu uppdagats i den nya läckan har Uhuru Kenyatta ännu inte uttalat sig om. Presidenten har sagt att han skulle ge en heltäckande redogörelse när han kommer tillbaka från ett statsbesök utomlands. Han tillade att utredningen skulle ”gå långt för att öka den finansiella transparens och öppenhet som vi kräver i Kenya och runt om i världen”.

Sverige är en stor bidragsgivare till Kenya, under 2020 gick cirka 500 miljoner kronor till olika projekt i landet. Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete säger till OmVärlden att han upprördes av uppgifterna men inte bedömer det som att biståndet kommer påverkas.

– Det hade varit en annan sak om det var våra biståndsmedel som förskingrades bort och hamnade i skatteparadis i makthavares namn. Men jag kan inte se att vi ska låta befolkningen i Kenya drabbas. Vi kan inte gå vilse i vårt arbete mot fattigdom för att det sker annat som inte är önskvärt, säger Per Olsson Fridh.

Han påpekar också att Sida ger stöd till Organized Crime and Corruption Reporting Project, ett av de journalistnätverk som deltagit i granskning av skatteparadis .

Nu är det inte enbart familjen Kenyatta som dyker upp i Pandora Papers. 330 politiker från 91 länder finns med och där många är nationer som får olika typer av hjälpinsatser från svenska biståndsgivare. Här syns bland annat Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Ecuadors president Guillermo Lasso och  Colombias César Gaviria och Andrés Pastrana, två före detta presidenter.

Andra världsledare som också blev avslöjade av Pandora Papers läckta dokument är jordaniens kung Abdullah II, Storbritanniens tidigare premiärmister Tony Blair, Gabons president Ali Bongo Ondimba och Kongos president Brazzville Denis Sassou-Nguesso.

Mer läsning