I början av augusti i år besökte USA:s talman Nancy Pelosi Taiwans huvudstad Taipei och höll tal som president Tsai Ing-wen som sitter på en stol i bakgrunden. Resan fick Kina att reagera starkt men nu har länderna ändå enats i en klimatuppgörelse.

I början av augusti i år besökte USA:s talman Nancy Pelosi Taiwans huvudstad Taipei och höll tal som president Tsai Ing-wen som sitter på en stol i bakgrunden. Resan fick Kina att reagera starkt men nu har länderna ändå enats i en klimatuppgörelse.

Kina och USA återupptar klimatsamarbete

USA och Kina gjuter nytt liv i sitt samarbete i klimatfrågan som har legat nere sedan Kina drog sig ur efter den amerikanska talmannen Nancy Pelosis resa till Taiwans huvudstad Taipei.

Beskedet kom efter mötet mellan Kinas president Xi Jinping och USA:s president Joe Biden, som vid sidolinjen av G20-mötet på Bali höll ett över tre timmar långt möte.

Klimatsamarbetet mellan USA och Kina fick stor uppmärksamhet när det tog ytterligare ett steg framåt vid COP26 i Glasgow förra året. I samband med den amerikanska talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan tidigare i år fick dock samarbetet ett abrupt slut, då Kina drog sig ur. 

Kina anser att USA går för hårt fram i frågan om Taiwan, den självstyrande ö som Kina anser tillhör Folkrepubliken. Att klimatdialogen och även andra samarbetet mellan länderna stoppades handlar också om konflikter kring handel och säkerhet.

Avgörande för Parisavtalet

Många har sedan dess hoppats att världens två största ekonomier ­– och utsläppare av växthusgaser – skulle kunna lappa ihop sina relationer så pass att de kan ta upp sina klimatsamtal igen. 

Historiskt har just klimatfrågan varit en sådan där länder trots sina spända relationer kunnat hitta utrymme att samtala. Klimatsamarbete mellan USA och Kina var exempelvis avgörande för att Parisavtalet kunde bli verklighet 2015.

Måndagens besked kommer samtidigt sin den sista veckan av klimatmötet COP27 i Egypten inleds. Där var representanterna mycket spända inför vad som skulle komma ut från Xi och Bidens Balimöte.

– Detta är goda nyheter för klimatsamtalet och för klimatarbetet, säger Nathaniel Keohane, chef för aktivistgruppen Center for Climate and Energy Solutions i Washington, till tidningen New York Times som träffade honom på COP27.

Pressade Xi

Inför mötet med Xi Jinping hade Joe Biden pressat den kinesiske ledaren och höjt förväntningarna på ett återupptaget klimatsamarbete genom att under sitt inledningstal säga:

– Jag tror att världen förväntar sig att Kina och USA ska spela nyckelroller i att ta oss an globala utmaningar, från klimatförändringar till matosäkerhet och att vi ska kunna arbeta tillsammans.

Vad som händer nu är inte klart, mer än att Kinas och USA:s regeringar kommer att låta sina representanter återuppta arbetet. 

USA:s klimatsändebud John Kerry och hans kinesiska motsvarighet Xie Zhenhua har inte haft några formella klimatförhandlingar under COP27 – ett möte där frågan om rika länders finansiering av fattigare länders klimatkatastrofer står högst på dagordningen.

Mer läsning