Flera utvecklingsländer är oroliga för att det inte ska bli någon fond för att hantera klimatkrisens skadeeffekter.

Flera utvecklingsländer är oroliga för att det inte ska bli någon fond för att hantera klimatkrisens skadeeffekter.

Klimatpengar tycks långt borta på COP27

Oron växer bland utvecklingsländerna. Tvingas de lämna klimatmötet utan besked om pengar till de som drabbats hårdast av klimatkrisen? ”Människor börjar tappa hoppet”, säger Juliet Suliwa Kasito på Oxfam.

När Juliet Suliwa Kasito lämnade hemlandet Malawi för att resa till Egypten och klimatmötet COP27 var det med stort hopp. Vid slutet av förra årets klimatmöte i Glasgow hade länderna lovat att arbetet med klimatfinansiering skulle fortsätta i Egypten. Det är en fråga som anses avgörande för världens utvecklingsländer, varav många är de allra hårdast drabbade av klimatförändringarnas konsekvenser. Stämningen var hoppfull.

– Så jag kom hit i tron att det skulle ske, säger Juliet Suliwa Kasito, som är rådgivare inom programmet för klimaträttvisa på Oxfam, till OmVärlden.

I bakgrunden låg det tolv år gamla löftet från klimatmötet i Köpenhamn, som innebar att rika länder lovat att till år 2020 ha ett system där 100 miljarder dollar årligen kanaliseras till fattigare länder för att bistå dem i att anpassa sig till det nya klimatet och för att stötta deras klimatarbete.

Utvecklingsländerna vill förutom det se en fond för finansiering av skador och förluster. Men än så länge har de rika länderna inte kommit fram med de pengar man utlovat.

Rika länderna ”förhalar”

Trots oro bland experter att finansieringsfrågan inte ens skulle ta sig in på dagordningen vid årets COP i Egypten, skedde det utan större krångel. Men nu, när förhandlingarna lider mot sitt slut, tycks finansieringsfrågan ha strandat.

– Det har inte kommit ut något av värde. Och vi vet att de utvecklade länderna har möjlighet att göra verklighet av finansieringen. De borde hantera detta som ett lika akut ärende som covid-19 – i stället gör de politik av det, säger Juliet Suliwa Kasito.

Hon tror att de rika länderna vill skjuta frågan på framtiden, och kallar det ”förhalningstaktik”.

Juliet Suliwa Kasito är rådgivare inom programmet för klimaträttvisa på Oxfam.
Juliet Suliwa Kasito är rådgivare inom programmet för klimaträttvisa på Oxfam. Foto: Privat

Juliet Suliwa Kasitos jobb innebär att hon har kontakt med människor ute i världens utvecklingsländer som drabbats av klimatförändringarna, för att ta deras röster till klimatmötena. Själv är hon baserad i Malawi, ett afrikanskt land som drabbats hårt av klimatförändringarna. Människors jordbruksmark har gått förlorad när översvämningar sköljt jorden av svårt uttorkade fält och dragit med sig stenar och grus som ersatt den, berättar Juliet Suliwa Kasito. Människor har förlorat hem och försörjning – det är på riktigt, det som händer. En fråga om liv och död.

Därför är det så sorgligt att se hur de rika länderna – vars ekonomiska utveckling är orsaken till klimatförändringarna – vänder ryggen till, säger hon.

– Det är frustrerande och ledsamt. Särskilt när man, som jag, har kontakt med alla dessa människor som drabbats hårt. Vi brinner, genom torkor. Våra människor spolas bort i orkaner och cykloner. Det finns ingen rättvisa, de får ingen hjälp, säger Juliet Suliwa Kasitos.

USA motvilligt

Oron är stor bland utvecklingsländer att klimatmötet i Egypten kommer att avslutas utan något svar på frågan om hur drabbade länder ska kunna finansiera sina svåra situationer. Oxfams chef för klimatpolicy, Nafkote Dabi, sa vid en presskonferens angående det utkast som just nu förhandlas i frågan om finansiering av skador och förluster:

– Det är en skam att rika länder – särskilt USA – fortsätter att tillbakavisa krav från G77-länderna, som representerar 134 utvecklingsländer, på en att en fond för skador och förluster upprättas här på COP27.

USA:s president Joe Biden sa visserligen i sitt inledningstal vid COP27 att USA stöttar finansiering av skador och förluster. Men Oxfam är inte de enda att lägga stora delar av skulden för att förhandlingarna går trögt på USA.

EU-kommissionens vicepresident Frans Timmermans skyller på USA och Kina, vid sidan om en del andra rika länder. USA har varit ”extremt motvilligt” att jobba tillsammans med EU för att lösa finansieringsfrågan, har Timmermans sagt. EU-toppen har dock också anklagat utvecklingsländerna för att vara alltför aggressiva i sina krav.

Juliet Suliwa Kasito oroas att det som nu sker på COP27 riskerar att skapa en klyfta mellan utvecklade länder och utvecklingsvärlden. Och att den senare tappar förtroendet för FN:s klimatförhandlingsprocess.

– Om de inte hjälper oss – hur ska vi då kunna lita på något som de säger till oss? Om de finansierar fonden, ja, då vet vi att vi tar oss an de här problemen tillsammans. Men människor börjar tappa hoppet.

Mer läsning