Den turkiska polisen agerar allt hårdare mot människorättsaktivister och anmälningarna om övergrepp ökar, uppger människorättsorganisationer.

Den turkiska polisen agerar allt hårdare mot människorättsaktivister och anmälningarna om övergrepp ökar, uppger människorättsorganisationer.

Mänskliga rättigheter i Turkiet: ”Ett becksvart mörker”

Brott mot de mänskliga rättigheterna är vardag i Turkiet. Organisationen Human Rights Foundation of Turkey listar varje dag övergrepp som sker och kallar situationen under president Erdogans styre för ett becksvart mörker.

Vill man vara uppdaterad om vad som sker i Turkiet när det rör mänskliga rättigheter ger Human Rights Foundation of Turkey,  HRFT nästan dagliga uppdateringar.

I den senast publicerade rapporten för 13 juni är 19 incidenter listade. Det handlar bland annat om tortyr och hungerstrejk i två fängelser, gripande av demonstranter, attack med tårgas under en Prideparad och rättegångar som påbörjats mot journalister, politiker och en före detta försvarschef anklagad för ”att hetsat folket till hat och fientlighet”. 

I listan för måndag den 10 juni är det tolv händelser. Rapporten för den 6 juni innehåller 20 olika ärenden. Så fortsätter det. Dag för dag. År för år.

Listan med övergrepp från myndigheter, rättsapparat, polis och militär mot personer som opponerar sig mot president Recep Tayyip Erdogans styre är lång och ger en bild av repressiv vardag i Turkiet. 

Värre än Kina

Turkiet befinner sig i botten i det oberoende institutet World Justice Project , WJP, lista över hur världens länder efterlever människors grundläggande rättigheter; om det finns oberoende media och om det råder rättssäkerhet i civil- och straffrätten.

2021 placerar sig Turkiet på plats 117 av 139 länder i WJP Law Index. Det är en position i närheten av länder som Afghanistan, Etiopien, Honduras och Zimbabwe.

Särskilt illa, enligt detta index, är Turkiets brist på mänskliga rättigheter och att myndighetsutövare i landet inte behöver stå till svars inför lagen, samt bristen av en fri och oberoende media. Här är Turkiet sämre än till och med Kina.

Riskfyllt att uttala sig

OmVärlden når Metin Bakkalcı, ordförande för HRFT på organisationens huvudkontor i Ankara. Dagen innan har en av hans medarbetare, en socialarbetare från Istanbulkontoret arresterats av polis tillsammans med 21 andra personer som arbetar med migranter som tvångsförflyttats, en del av dem kurder. 

– Han måste omedelbart släppas, säger Metin Bakkalci. Vi är  extremt plågade av situationen som råder, säger han men ger ingen detaljerad bild av nuläget.

Han hänvisar i stället till organisationens rapporter som finns att läsa på nätet.  Försiktigheten märks även att han återkommande under intervjun påpekar att organisationens arbete är strikt vetenskapligt och humanitärt, och inte politiskt.

Riskfyllt att jobba för mänskliga rättigheter

I organisationens dokumentation, som den dagliga rapporteringen, finns fakta som talar sitt eget språk. Bara mellan den 1 januari till den 30 april har HRFT registrerat att 1 415 personer utsatts för ett eller flera ingripanden, trakasserier, hot och repressalier på grund av aktiviteter inom mänskliga rättigheter.  De lyfter bland annat fram Gezi-rättegången i april där filantropen Osman Kavala döms till livstids fängelse anklagad för att ha försökt "störta regeringen med våld” under protester 2013.

Andra händelser den senaste tiden som visar vilken väg Turkiet går är attackerna mot kurdiska partiet HDP, Halkların Demokratik Partisi. Det är det näst största oppositionspartiet i parlamentet.

Partiet anklagas för att gå PKK:s ärenden. Flera av HDP:s politiker har utestängts från lokala styren. Nu pågår rättsprocesser för att upphäva den parlamentariska immuniteten för HDP:s ledamöter, vilket skulle göra det möjligt att åtala dem för terrorism. Regimens mål är att helt upplösa partiet 

En rättsprocess riktas även mot KCDP, en civilsamhällsorganisation som verkar för att minska våldet mot kvinnor.  Här är anklagelserna att organisationen utfört "illegala och omoraliska aktiviteter." Domstolsförhandlingar pågår och åklagarna har i en fällande dom satt som mål att KDCP ska upplösas. 

”Alla händelser, för många att för att kunna räknas upp,  är tydliga tecken på att försök görs för att dra oss in i ett becksvart mörker ” skriver HRFT i ett uttalande.

Anklagelser om terror

Den turkiska regimen använder sig till stor del av lagar mot terrorism och brott mot staten, liksom anklagelser om förtal av presidenten, när de vill tysta oliktänkande och regimkritiker.

– Det råder tyvärr en problematisk definition av terrorism och många kan anklagas på grund av den luddigheten. Det är helt oacceptabelt, säger Metin Bakkalci. 

Han var med och grundade HRFT 1990 efter att ha suttit några år i fängelse i samband med militärkuppen 1980. Metin Bakkalis, då politiskt aktiv på vänsterkanten, utsattes för tortyr och som läkare ville han skapa en plats för stöd och rehabilitering av tortyroffer. HRFT har i dag sex olika center i Turkiet med psykologer, läkare och socialarbetare. Sedan start har 20 000 personer fått hjälp av organisationen. 

Tortyr är fortfarande vanligt förekommande på turkiska fängelser och i polisens förhörsrum. 

– De senaste åren har vi sett allt fler som sökt hjälp av oss. En dramatisk ökning var 2021 då vi räknade med att 530 personer skulle söka hjälp, men det blev 984 som kom till oss och berättade att de utsatts för tortyr. Nästan det dubbla, konstaterar Metin Bakkalci. 

I princip alla som kommer till deras mottagningar säger att de blivit utsatta för tortyr (fysiskt eller psykiskt)  på grund av sina politiska aktiviteter. 

På frågan om han tror att Erdogan kommer nyttja Natofrågan för att sätta press på Sverige att minska sina stöd till organisationer som HRTF väljer han diplomatiskt att inte svara på frågan.  

– Men en sak är säker vi kommer absolut att övervinna alla dessa utmaningar även om jag inte vet hur lång tid det tar. 

Vad är det som gör dig optimist? 

– Jag är 66 år gammal och jag vet att vi och alla andra under många år byggt upp en bred bas inom mänskliga rättigheter med många organisationer inom många olika fält. Man måste ha hopp och vara optimist om man bor här, säger Metin Bakkalci.

Human Rights Foundation of Turkey (HRFT)

HRFT  har ansökt från Sida om finansiering på 24,5 miljoner kronor för att genomföra “HRFT Strategic Plan 2020 – 2024”. Sida bidrar med kärnstöd för perioden januari 2020 till juni 2023.

Sida gav totalt 97 miljoner kronor i bistånd till Turkiet under 2021.

Källa: Sida

 

 

 

Mer läsning