Moderna bör leverera 110 miljoner doser av coivd-19-vaccin fram till år 2022.

Moderna bör leverera 110 miljoner doser av coivd-19-vaccin fram till år 2022.

Moderna uppmanas att dela sin vaccinteknologi

Det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna som tillverkar covidvaccin visar goda vinster för tredje kvartalet 2021. Läkare utan gränser kräver nu att företaget delar med sig av vaccinteknologin till WHO:s Tech Transfer Hub i Sydafrika.

Publicerad:

Senaste kvartalsrapporten från Moderna visar att försäljning gått upp till 5 miljarder amerikanska dollar under det tredje kvartalet i år. Prognosen är att försäljningen når 18 miljarder dollar för hela året enbart från covid-19 mRNA-vaccinet. Bolaget har fått en betydande offentlig finansiering för vaccinet och organisationen Läkare utan gränser (MSF) anser att Moderna är skyldigt att hjälpa till med globala vaccinationsinsatser. Läkare utan gränser anser till exempel att Moderna ska dela med sig sin mRNA vaccinteknologi och sitt kunnande med WHO:s covid-19 mRNA-vaccinteknologiöverföringsnav i Sydafrika.

- Modernas säljsiffror är ganska imponerande och Moderna hade inte en godkänd produkt tidigare, det är deras allra första produkt och för denna första produkt gjorde de mycket imponerande försäljning och tjänade mycket pengar. En stor del av finansiering, cirka 10 amerikanska miljarder dollar, fick de från USA:s regering, säger vaccinexpert Alain Alsahani hos Läkare utan gränser.

Läkare utan gränser tror inte att Moderna utan press utifrån kommer att dela sin teknologi med tillverkare baserade i låginkomstländer. Men delning av mRNA-teknologin skulle den globala produktionen av vaccin öka-. Dessutom kommer att rädda liv under denna pandemi och även framtida och även leder till att utvecklingsländer blir mer självförsörjande vid potentiella pandemier.

Hittills har Moderna enbart levererat en miljon doser till låginkomstländer och inga av doserna man utlovat till programmet Covax, den globala upphandlingsmekanismen som var tänkt att tillhandhålla jämlikt covid-19 vaccin. Moderna bör leverera 110 miljoner doser av coivd-19-vaccin fram till år 2022. Det är mindre än sex procent av befolkningen i dessa länder – inklusive många av platserna Läkare Utan Gränser arbetar på – har fått en första dos covid-19 vaccin.

Mer läsning