OmVärlden arrangerar tillsammans med Fuf två seminarier under Almedalsveckan 2022.

OmVärlden arrangerar tillsammans med Fuf två seminarier under Almedalsveckan 2022.

Möt OmVärlden i Almedalen

Nu drar Almedalsveckan igång igen. OmVärlden är på plats och diskuterar biståndets roll inför valet samt arrangerar två seminarier som handlar om ondska och desinformation tillsammans med Föreningen för utvecklingsfrågor (Fuf). 

– Det är uppenbart att ingen i dag kan säga att Sverige inte bör vara med och påverka de globala frågorna. Det som händer utanför våra gränser får snart effekt här. Det är därför viktigt att en tidning som skriver om utvecklingsfrågor deltar i den offentliga debatten, säger OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Efter två års pandemi drar Almedalsveckan i Visby igång igen. Valåret till trots är det en nedbantad version som hålls. I stället för en hel vecka så löper programmet från söndagen den 3 juli till torsdagen den 7 juli. 

OmVärlden kommer att finnas på plats. Måndagen den 4 juli arrangerar tidningen, tillsammans med Fuf, seminariet Vaccinera dig mot desinformation. Under inramningen av en läkarmottagning ska Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert, Civil Rights Defenders exekutiv chef, Anders L Pettersson, MyRights ordförande Göran Alfredsson diskutera desinformation och vad som skulle kunna ingå i ett vaccin mot fejknyheter. Yttranderättsaktivisten och artisten Farima ”Justina” Habashizadehasl ska också att uppträda och delta i diskussionen som börjar på Sverige i världen-scenen på Donners plats i Visby klockan 18.

Dagen efter, den 5 juli, vid samma tid och plats arrangeras del två i denna samtalsserie. Vaccinera dig mot ondska är titeln där ärkebiskopen Antje Jackelén, Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist, Greenpeace strateg  Isodora Wronski ska diskutera om det ens är möjligt att vaccinera sig mot ondska. Den egyptiska sångaren och aktivisten Ramy Essam uppträder och pratar om sina erfarenheter.

De både seminarierna modereras av OmVärldens chefredaktör Erik Larsson som även deltar i panelen i panelen i seminariet Sverige blundar för världen – dags att ta globalt ansvar. Den diskussionen arrangeras av den fackliga biståndsorganisationen Union to Union. En av frågorna som tas upp där är varför biståndet sällan blir en särskilt stor valfråga. 

Medverkande är, förutom OmVärldens chefredaktör, Maria Nyberg som är generalsekreterare för Union to Union, Tankesmedjan Arena Idés chef  Lisa Pelling samt Tove Ahlström som är vd för tankesmedjan Global Utmaning och Veronica Magnusson som är förbundsordförande för fackförbundet Vision. 

Seminariet hålls onsdagen den 6 juli klockan 8 på Strandgatan 19 i Visby. 

Mer läsning