Under måndagen träffade den israeliska utrikesministern Eli Cohen sin svenska kollega Tobias Billström på utrikesdepartementet i Stockholm. Ett besök som tilldragit sig stort intresse i Israel eftersom det är 22 år sedan en israelisk utrikesminister blev bjuden att besöka Sverige.
På hemmaplan betraktas inviten som ett kraftigt närmande mellan länderna. "Vi öppnar ett nytt blad i relationerna mellan Israel och Sverige, efter år då Sverige var kritiskt mot Israel", sa Eli Cohen i ett uttalande som bland annat citeras i Jerusalem Post .
Kommenteras i israelisk media
En av de större tidningarna, Ynet, följer upp med rubriker som ”En ny era i relationerna” och i Haaretz, en tidning på vänsterkanten i Israel, skriver tidningens diplomatiska analytiker Amor Tibin att ”Israel ser den nuvarande svenska regeringen som en av sina största anhängare i Europa, även om den nya regeringen ännu inte ändrat Sveriges erkännande av en palestinsk stat och fortsätter att förklara sitt stöd för en tvåstatslösning.”
Men från svenskt håll är besöket nedtonat. Varken på utrikesdepartementet hemsida eller på Tobias Billströms eller UD:s twitter nämndes först något om detta som Israel betraktar som ett historiskt besök. Ingen pressträff var heller ordnad.
När OmVärlden frågar Anna Eberhardt, Tobias Billströms pressekreterare på måndagseftermiddagen varför man inte kommunicerat mötet anser hon inte att det är anmärkningsvärt.
– Vi har många bilaterala möten, kanske varje dag. Ibland kommunicerar vi det och ibland gör vi det inte så det är inga konstigheter, säger hon.
Vid sjutiden på kvällen retweetar dock Tobias Billström en post från Eli Cohens med kommentaren ”Ett mycket bra och produktivt möte i Stockholm idag. Det första på 20 år, så försenat. Syftet var att ytterligare stärka de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel och att diskutera globala och regionala frågor av gemensamt intresse.” Utrikesdepartementet lägger också ut en kort text om besöket.
”Vill inte förknippas med extrema partier”
Anders Persson, statsvetare på Linnéuniversitet och expert på Israelfrågor tror att man kan tolka denna försiktighet hos utrikesdepartementet som att man inte vill uppfattas som allt för nära den nuvarande israeliska regeringen. Premiärminister Benjamin Netanyahu är beroende av extrema partier till höger som skapat turbulens i såväl Israels inrikes som utrikespolitik.
– Hade det varit en utrikesminister från den förra mer liberala regeringen under Yair Lapid kan jag tänka mig att Tobias Billström skulle känt sig mer bekväm, till denna vill man nog ha viss distans, säger Anders Persson.
Att besöket i Sverige är av ett så stort intresse i Israel ser Anders Persson som naturligt.
– Israel lägger oerhört stor vikt vid utrikesrelationer och man följer sådant mer noggrant i Israel än i Sverige. Regeringen Netanyahu har också ett behov att projicera en bild utav normalitet med tanke på det inrikespolitiska läget som varit under året.