– Vårt program innehåller 55 filmer och jag har inför festivalen kollat på cirka 300 filmer. Ju fler filmer jag ser desto mer blir jag medveten om hur mycket film som görs, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo.
Den globala intäkten för världens biografer förväntas bli 29 miljarder dollar under 2023. Det är en ökning med 12 procent jämfört med förra året men fortfarande kring 30 procent lägre än innan pandemin. Antalet personer som går på bio i världen minskar, förutom i ett land, Saudiarabien.
Filmvåg i Saudiarabien
En förklaring till ökningen i Saudiarabien är att det sedan april 2018 är tillåtet att gå på bio, ett 35-årigt förbud mot biobesök avskaffades då och sedan pandemin har intäkterna fördubblats.
Det saudiska kulturministeriet har tillsatt en filmkommission för att hjälpa till att omvandla filmindustrin till en viktig ekonomisk drivkraft. Några som sett detta är Netflix som samarbetat med den saudiarabiska produktionsgruppen Telfaz11 och släppt ett antal titlar på streamingtjänsten.
– Vi har sett en hel del partnerskap med internationella företag och talanger äga rum i Saudiarabien, säger filmskaparen Sara Mesfer, till den saudiska tidningen Arab News.
Sara Mesfer är känd för filmen Becoming, som har framhållits som ett exempel på hur saudiska filmindustrin har stött kvinnliga filmskapare.
Filmen släpptes på Red Sea Film Festival, landets egen filmfestival i Jeddah, och sponsrades av filmfestivalen och landets myndighet för underhållning. Filmen är tänkt att visa en positiv utveckling för kvinnor inom branschen men har fått kritik för att ”whitewasha” (rentvå) landets kränkningar mot kvinnor, politiska aktivister, människorättsförsvarare och HBTQI-personer.
Trots kritiken ses Becoming också från olika håll som ett exempel på en film som ger en inblick i en vardag som man sällan har inträde till.
Mothistorier populära
Denna typ av mothistorier, där tittarna får se en historia som sällan berättas har, enligt Ulrika Bandeira, varit populära under filmfestivalen.
– Vi har i år med två ryska filmer som fått mycket uppmärksamhet. De visar en bild från ett pågående krig, en otrolig auktoritär stat och ett narrativ som staten inte vill ska ses. Mothistorier lockar.
Hon berättar att förra året var det en film från Belarus som väckte stort intresse. Det är svårt att göra film i länder där det inte finns statligt stöd.
— Så den filmen spelades in i Tyskland med tyskt stöd. Samma sak ser vi i år, i går på vår pitchrunda var det ett ukrainskt projekt med berättelser från dokumentärmakare som sökte stöd. Det finns inga statliga pengar för filmskapande för dem. För att få fler mothistorier behöver vi hitta stöd , det är väldigt svårt att vara en oliktänkande i en auktoritär stat, säger Ulrika Bandeira.