I Managua, Nicaraguas huvudstad, tog folket till gatorna redan 2018 mot president Daniel Ortega och hans ökade makt. I november 2022 vann han kommunalvalet i landets samtliga kommuner efter ett nationellt val som omvärlden kallat för fars.

I Managua, Nicaraguas huvudstad, tog folket till gatorna redan 2018 mot president Daniel Ortega och hans ökade makt. I november 2022 vann han kommunalvalet i landets samtliga kommuner efter ett nationellt val som omvärlden kallat för fars.

Nicaragua sluter sig från omvärlden

I början av november hölls kommunval i Nicaragua, nästan på dagen ett år efter landets senast genomförda nationella val. Nu styr president Daniel Ortega och hans parti Sandinisterna i alla Nicaraguas 153 kommuner, i ett land där oppositionen fängslas och medierna stängs ner.

I början på november gick nicaraguanerna för att rösta i kommunalvalet ett val som varken inkluderade kampanjer eller demonstrationer. Mer än 3,7 miljoner nicaraguaner var röstberättigade och valmyndigheten sa att omröstningen hade gått lugnt till. Daniel Ortega och hans parti Sandisterna vann och de har nu makten i landets samtliga 153 kommuner.

Odemokratiska val

Inför valet 2021 fängslade Nicaraguas president Daniel Ortega alla reella utmanare om presidentposten. Tystandet av oliktänkande och opposition har eskalerat de senaste två åren. Sedan han förra året valdes till en fjärde mandatperiod har Daniel Ortega bland annat fängslat en romersk-katolsk biskop och avsatt fem oppositionsborgmästare som tillhörde andra upplösta partier och ersatt dessa med allierade till det styrande partiet.

Han har även kastat ut EUs ambassadör och stängt ner omkring 2 000 icke-statliga organisationer, mer än 50 medier och omkring 100 organisationer inom det civila samhället.

I samband med förra årets val kallade EU Nicaragua för en ”autokratisk regim”. IACHR, Inter-American Commission on Human Rights, har uttryckt oro över att möjligheten att hålla fria och rättvisa val inte existerar och uppmanar regeringen att återupprätta demokratin och stoppa förtrycket mot opposition och oliktänkande.

Stängt av media

I augusti 2022 beordrads Telcor, det Nicaraguanska institutet för telekommunikation och posttjänster, att blockera minst 17 medier, enligt information från organisationen Periodistas y Comunicadores Independientes de Nicaragua som arbetar för fortsatt yttrandefrihet och säkerhet för journalister. TV- och radiokanaler, varav flera ägdes, av den katolska kyrkan i den norra delen av landet var tvungna att upphöra med sina sändningar.

I september 2022 avbröt den nicaraguanska regeringen CNN:s spanskspråkiga tjänst från alla kabelkanaler. CNN sa då att regeringen inte förklarade varför de avbröt sändningen och inte svarade på deras frågor.

– Regimen fortsätter sin isoleringsprocess. Denna gång genom att attackera internationella medier efter att den eliminerat oberoende nicaraguansk journalistik, kommenterade Jorge Canahuati, högsta chefen för pressgruppen Inter American Press Association i samband med nedstängningarna.

Antalet Nicaraguaner i exil ökar

I oktober månad slogs ett nytt rekord i antalet Nicaraguaner som åkte fast när de försökte korsa gränsen mellan USA och Mexiko. Enligt La Prensa så har 239 469 personer från Nicaragua försökt ta sig över gränsen till USA mellan oktober 2020 och oktober 2022. Samtidigt började exilnicaraguaner rapportera att myndigheterna har ökat trakasserierna mot de familjemedlemmar som fortfarande är i landet. Till exempel fängslades den exilnicaraguanske ekonomen Javier Álvarez fru, dotter och svärson. Álvarez sa att myndigheterna hade erbjudit sig att släppa de tre familjemedlemmarna om han överlämnade sig. Centro Nicaragüense de Derechos Humanos sa att familjemedlemmar till exilledare har anklagats för "konspiration för att undergräva nationell integritet" och "spridning av falsk information", anklagelser som används för att döma politiska fångar.

FN oroliga

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter gick i början av november ut med skrivelser om Etiopien, Japan, Kirgizistan, Nicaragua, Filippinerna och Ryssland.

Kommittén är för Nicaraguas del oroad över att valet i november 2021 inte uppfyllde internationella standarder för fria och rättvisa val. Kommittén uttryckte också oro över rapporter om rättegångsöverträdelser, användningen av tvetydiga brottsdefinitioner under utredningar och åtal. Advokater har svårt att få tillgång ärendehandlingar och att kommunicera fritt och privat med sina åtalade.

Kommittén uppmanade också Nicaragua att uppmuntra den åklagarmyndigheten att begära omedelbar frigivning av personer som frihetsberövades under den politiska krisen 2018 och valoroligheterna i november 2021 och se till att de får en rättvis prövning.

Mer läsning