Den afrikanska filmindustrin växer nu kraftigt. Efterfrågan ökar då flera strömmningstjänster vill ha filmer och serier som producerats i Afrika.

Den afrikanska filmindustrin växer nu kraftigt. Efterfrågan ökar då flera strömmningstjänster vill ha filmer och serier som producerats i Afrika.

Nollywood växer och Bollywood backar

Nollywood, Hollywood eller Bollywood? Vem får plats i de stora strömningstjänsterna? 2022 var året då afrikansk reality flyttade in på de internationella strömningsjättarna och Bollywood hamnade i sin största kris någonsin. 

Bollywood har kommit att bli ett samlingsnamn för filmindustrin baserad i Mumbai, Indien, med fokus på filmer på hindi och är världens största filmindustri. Nigerias Nollywood, är världens näst största filmindustri, precis efter Indiens Bollywood. Den nigerianska filmindustrin är den största i Afrika när det gäller volym, antal årliga filmer, intäkter och popularitet. Den producerar kring 2500 filmer varje år och spås en ljus framtid.

Namnet Nollywood har dock väckt diskussion. Men anspelningen på Bollywood och Hollywood, menar kritikerna att det ogiltigförklarar prestationer och den kulturella identitet som ligger till grund för både det nigerianska och afrikanska filmskapandet som har en mycket längre historia än namnet Nollywood föddes. 

Fem miljoner filmarbetare i Afrika

Det var inte förrän under 2021 som FN-organet Unesco för första gången kartlade filmindustrin på den afrikanska kontinenten. Syftet med rapporten var att identifiera styrkor och svagheter i branschen, och uppmuntra till mer samarbete över nationsgränserna. I dag arbetar cirka fem miljoner inom filmsektorn på kontinenten. Rapporten uppskattar att antalet kan öka till 20 miljoner om branschen prioriteras högre.

– Kontinenten är full av duktiga filmskapare som kan göra flera stora produktioner, men de behöver bättre ramvillkor, sa Toussaint Tiendrebeogo, ledare för Convention 2005 då rapporten släpptes. 

Fler filmer strömmas i Afrika

Strömningstjänsterna växer i Afrika. Netflix har etablerat sig i Nigeria sedan 2016. De beställer tv-serier och filmer från Nollywood vars produktion tidigare endast visades på nigerianska biografer. I dag är Netflix den största streamingtjänsten på den afrikanska kontinenten, med över två miljoner prenumeranter. Sydafrikanska ShowMax följer med cirka 700 000 prenumeranter och nigerianska IrokoTV därefter med ungefär hälften.

Netflix har nyligen ökat sin satsning på afrikanska filmer och serier. Enligt IT news Africa har företaget investerat över motsvarande 3,4 miljarder kronor i kenyansk produktion. Sommaren 2022 släpptes de sin första kenyanska produktion Country Queen som är en serie som handlar om hur ett stort gruvbolags investeringar hotar en liten by.

Realityserier allt populärare

Under året har flera serier som producerats och handlar om livsvillkoren i Afrika släppts. Under våren 2022 köpte Netflix in sin första afrikanska realityserie “Young Famous and African”. Den sydafrikanska strömningstjänsten Showmax hade ungefär samtidigt premiär för “The Real Housewives of Lagos”. Serierna visar, precis som sina västerländska diton, upp lyx och flärd.

Seriens skapare sa i samband med lanseringen att det sällan syns i nyhetsrapportering från den afrikanska kontinenten. Enligt den exekutiva producenten Adelaide Joshua Hill bidrar serien till att visa omvärlden en ny sida av flera afrikanska länder som ofta hamnar i skuggan av rapportering om kriminalitet, fattigdom och korruption. 

– Ja, vi har problem men låt oss se allt det andra också. Men låt oss titta på våra uppfinnare, modedesigners och kreativa personer också. Vi vill visa det som är bra också, sa hon vid lanseringen. 

Kris i Bollywood

Samtidigt som Nollywood växer förlorar Bollywood när internationella strömningsjättar som Netflix och Amazon Prime blir populära bland indier. Ett 20-tal filmer som har kommit ut i år har gått med förlust trots att några av Indiens största skådespelarna medverkat.

Det finns flera skäl till detta menar experterna: pandemin vilket gjorde att fler höll sig hemma, konkurrensen från streamingjättarna, konkurrensen från andra filmproducenter i Indien med filmer på exempelvis Tamil. Ett visst innehåll anses också för gammalmodigt och konservativt.  

Hollywood lånar sitt namn till många

Många försöker rida på Hollywood goda rykte genom att lägga till ett ”wood” i slutet av sitt namn. Orginalet är ett distrikt i Los Angeles, Kalifornien, där USA:s filmcentrum växte fram i början av 1910-talet. Flera har inspirerats av namnet, till exempel:

• Bollywood, är namnet på den indiska filmindustrins centrum som ligger i staden Mumbai. 

• Kollywood, heter den tamilska filmindustrin som är baserad i Chennai i den indiska delstaten Tamil Nadu.

• Lollywood, kallas den paktistanska filmidustrin som ligger i staden Lahore.

• Nollywood, ligger i Nigerias största stad Laos. Nigeria har efter Bollywood, som gick om Hollywood för drygt tio år sedan, världens näst största filmindustri.

• Tollywood, är namnet på centrumet där många filmer på språket telegu produceras – Indens näst största språk. Telugus filmindustri är baserad i delstaten Andhra Pradeh.

• Trollywood, kallas Trollhättans filmindustri där Film i Väst har sitt centrum.

 Showmax
Showmax är en onlineprenumerationsvideo på begäran tjänst som lanserades i Sydafrika den 19 augusti 2015. I Sydafrika har Showmax lyckats slå ut åtta inhemska konkurrenter. Den fortsätter att konkurrera med internationella videosteamingtjänster Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video.

Netflix
Netflix, Inc. är en amerikansk leverantör av filmer och TV-serier via postorder samt via video on demand till en fast månadskostnad. Företaget grundades 1997 och hyrde då ut video via post. Den 10 juli 2020 blev Netflix det största underhållnings-/medieföretaget efter börsvärde. 

Källor: Wikipedia, Västsverige, Netflix, Showmax

Mer läsning