Nyvalda presidenten Lula da Silva lovar återuppta klimatarbetet och minska på avverkningen av Amazonas.

Nyvalda presidenten Lula da Silva lovar återuppta klimatarbetet och minska på avverkningen av Amazonas.

Nya presidenten i Brasilien: Vi ska skydda våra ekosystem

Med  Luiz Inácio Lula da Silva åter vid makten i Brasilien lyfts förhoppningar om att det ska bli ett slut på avverkningen av regnskogen i Amazonas.

Under valkampanjen har Lula lovat att Brasilien ska ta tillbaka sin plats i kampen mot klimatkrisen och det väcker förstås förhoppningar hos miljöorganisationer och en del politiker.  

"Brasilien är redo att återuppta sin ledande roll i kampen mot klimatkrisen och skydda alla våra ekosystem, särskilt Amazonas-skogen," sa Lula i sitt segertal när det stod klart att han fått 51 procent av rösterna mot 49 procent till sittande presidenten Jair Bolsonaro.

Tysklands Olaf Scholz, Kanadas president Justin Trudeau och, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är några av världens ledare som uttryckt att de ser fram emot att arbeta med Lula da Silva för att skydda den globala miljön. 

Men i det förestående klimatmötet COP27 I Egypten om en vecka kommer Lula da Silva inte representera Brasilien. Den nya presidenten tillträder först den 1 januari. En farhåga är att den sittande presidenten Bolsonaro kan obstruera mötet och fortsätta på den klimatförnekande roll han haft under sin fyråriga mandatperiod. En tid där han bland annat tagit bort skyddet för regnskogen vilket inneburit mer än en fördubbling av avverkningen.

På marken har framför allt stora odlingar av sojabönor etablerats som till stor del går till boskapsuppfödning. Avverkningen av skogen har även lett till  våldsamma landkonflikter mellan grupper av lantbrukare och ursprungsbefolkningen.

 Greenpeace i Brasilien skriver i ett pressmeddelande att de utmaningar som den valda regeringen står inför inte är triviala och kommer att kräva en absolut återuppbyggnad av allt som har försvagats av den nuvarande regeringen. De påpekar även att en stor del av de Bolsonaro-trogna parlamentariker som väljs till nationalkongressen kommer att fortsätta utgöra ett hot.

Greenpeace kräver att  Lula-regeringen infriar vallöftena och här är några av punkterna som Greenpeace i Brasilien lyfter fram.

  • Återupprätta miljömyndigheter och enheter för kontroll, bevarande och återväxt av våra skogar och miljöer
  • Garantera rättigheter, mark och skydd för ursprungsbefolkningen. 
  • Garantera produktion och distribution av giftfri mat till rimliga priser. 
  • Återskapa utrymmen för civilsamhället och främja en dialog med dessa organisationer 
  • Återupprätta vetenskapliga institut som CNPq och Inpe (National Institute for Space Research).

Olle Forshed, expert inom regnskog & tropiskt skogsbruk på Världsnaturfonden, WWF, ser positivt på vallöftena.

– Under Lula da Silvas tidigare period vid makten minskade avskogningen dramatiskt. Vi behöver få ner den både för klimatet och den biologiska mångfaldens skull. Lula da Silva vill även få stopp på att inkräkta på urbefolkningens områden vilket känns bra. Han har dock sagt att han vill bygga den planerade motorvägen i Amazonas, så helt lugna bör vi inte vara, säger Olle Forshed.

Mer läsning