Qari Mohammad Yousuf Ahmadi, tillförordnad chef för media och regeringens media och informationscenter (GMIC), vid en presskonferens i Kabul.

Qari Mohammad Yousuf Ahmadi, tillförordnad chef för media och regeringens media och informationscenter (GMIC), vid en presskonferens i Kabul.

Nya regler för journalistik ökar risken för censur i Afghanistan

Talibanerna har inrättat elva journalistiska regler för afghanska journalister i Afghanistan. Enligt Reportrar utan gränser är de luddiga och öppnar upp för godtyckliga bedömningar som ökar risken för censur och självcensur.

Den 19 september höll talibanerna ett möte och där presenterade Qari Mohammad Yousuf Ahmadi, tillförordnad chef för media och regeringens media och informationscenter (GMIC), elva nya regler som journalister i Afghanistan ska följa.

– Man har sett att talibanerna stoppat journalister från att jobba, fängslat och utsatt de för tortyr. Många kvinnliga journalister kan inte eller vill inte jobba och många gömmer sig.

Nu kom dessa elva regler göra det ännu svårare att jobba som journalist. Det visar att talibanerna inte försöker värna pressfriheten, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, RSF.

Reportrar utan gränser har varnat om talibanernas syn på journalistik redan när talibanerna tog makten den 15 augusti.

- De har sagt att de ska respektera pressfriheten och skydda journalister. Men man inte har sett något som tyder på att de gör så, säger Erik Halkjear.

De tre första reglerna som talibanregimen satt förbjuder innehåll som säger emot islam, kränker nationens viktiga personer och där personlig integritet ifrågasätts. Tre av reglerna handlar om att etiska regler ska följas, att nyhetsmaterial inte ska förvrängas, journalistiska principer ska respekteras och rapporteringen ska vara balanserad.

Regel sju och åtta kräver att innehåll som inte är officiellt godkänt av regimen och som kan påverka människors moral på ett negativt sätt bör hanteras med försiktighet vid publiceringen. Det är under dessa paragrafer som de styrande i princip kan införa censur för allt de anser vara kritik eller material som inte passar deras syften.

Regel nummer tio och elva handlar om att regeringens mediekontor har utarbetat en specifik blankett för att media och journalister ska med hjälp den kunna rapportera. 

Det finns stor risk att vissa av de lagarna tolkas godtyckligt enligt Erik Halkjaer.

– Man kan först, när talibanerna presenterade listan, få intrycket att de bryr sig om pressfrihet. Men när man läser listan och går igenom den punkt för punkt så förstår man att det kommer att försvåra jobbet för journalister. Reglerna är väldigt godtyckliga, det blir svårt för journalister att veta vad gränsen går, vad kan de göra och vad inte, reglerna är väldigt luddiga.

I dag ligger Afghanistan på plats 122 av 180 i RSFs pressfrihetsindex.

Mer läsning