Nytt säkerhetsavtal för klädfabrikerna i Bangladesh

Svenska H&M och en rad andra klädföretag har kommit överens med fackföreningar i Bangladesh om ett nytt säkerhetsavtal för textilfabrikerna i landet. Det nya tvååriga avtalet träder i kraft den första september i år.

Publicerad:

Som OmVärlden tidigare rapporterat har det säkerhetsavtal för textilfabriker i Bangladesh, som togs fram efter den förödande branden i Rana Plaza 2013, varit på väg att löpa ut.

Den sista maj 2021 enades klädföretagen i landet om en tillfällig förlängning av avtalet på två månader. Den sista augusti löper den förlängningen ut och det har fram tills nu varit osäkert om ett nytt avtal skulle komma på plats.

Nu meddelar det svenska klädföretaget H&M i ett pressmeddelande att bolaget har signerat ett juridiskt bindande avtal för säkerheten i klädfabrikerna i Bangladesh. Företagen och fackeföreningarna har enats om ett nytt avtal som träder i kraft den 1 september och gäller i drygt två år. H&M är världens största köpare av kläder från Bangladesh.

Organisationen Accord som driver frågan om säkerhetsavtalet i Bangladesh skriver i ett pressmeddelande att det förnyade avtalet fortsätter att främja de grundläggande delar som gjort överenskommelsen framgångsrik. Avtalet förbinder klädföretagen att följa sina åtaganden inom hälso- och säkerhetsprogrammet i Bangladesh med ett juridiskt bindande ansvar.

I avtalet finns också bestämmelser för att klädföretagen ska kunna säkerställa att förbättringsåtgärder på fabrikerna kan genomföras ekonomiskt. Det ställs även krav på hög transparens, som inkluderar oberoende kontroller samt en oberoende klagomålsmekanism.  

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters kommer en lista över de klädföretag som skrivit under avtalet att offentliggöras den 1 september.

Maria Sjödin, policyrådgivare på organisationen Fair Action, säger att beskedet om att parterna enats om ett nytt avtal kommer som ett glädjande besked.

– Tidigare har de som sytt kläder i Bangladesh dött eller blivit skadade för att fabrikerna rasat ihop eller börjat brinna. Brand- och byggnadssäkerhetsavtalet fick ett slut på det. Förlängningen av avtalet innebär att sömmerskorna inte behöver vara rädda för att hemskheterna ska komma tillbaka, säger Maria Sjödin till OmVärlden.

Hon välkomnar att svenska H&M, som är världens största köpare av kläder från Bangladesh, valt att skriva på avtalet.

– Nu måste andra svenska företag som köper kläder och textil från Bangladesh följa efter.

Mer läsning