Stora utmaningar för Colombias nya vänsterpresident

Colombia blev nästa land i Latinamerika att rösta fram en vänsterpresident i och med att den före detta gerillamedlemmen Gustavo Petro vann valet. Men stora utmaningar väntar, den nya presidenten saknar majoritet i parlamentet.

– För oss är detta overkligt. En person från gräsrötterna och från en av de mest utsatta grupperna får vara med och bestämma och dessutom på en beslutsfattande position, säger Oscar Barajas Rojas Verksamhetschef på Latinamerikagrupperna och ursprungligen från Colombia.

Han syftar på Francia Márques, kvinna, afro-colombian och miljöaktivist, som nu blir vicepresident till valvinnaren Gustavo Petro.

Historiskt val

Valet i sig är historiskt på flera sätt. Dels är det första gången landet får en vänsterledare som dessutom är före detta gerillamedlem, dels för att vice presidenten är afro-colombiansk kvinna.

– Det här är en symbol för fredsprocessen går framåt. Det visar att Colombias demokrati har kommit långt, då man väljer en före detta gerillamedlem och miljöaktivist att leda landet, säger Oscar Barajas Rojas.

Det är ett omfattande program Gustavo Petro och Francia Márques har gått till val på. Under sitt första tal lyfte Gustavo Petro att han vill arbeta för att utjämna de sociala klyftorna, konsolidera fredsavtalet, samt att han vill göra landet till en stormakt i kampen mot klimatförändringarna.

– Det är ambitiösa mål de gått till val på. Det känns som en startpunkt på en demokratiseringsprocess som kommer att ta tag i allvarliga strukturella problem; som rasism, kolonialism och patriarkala strukturer, säger Oscar Barajas Rojas.

Saknar politisk majoritet

Men det finns samtidigt stora utmaningar för den nya presidenten och de reformer den tillträdande regeringen vill genomföra.

En svårighet, utöver ett ambitiöst valprogram, är deras möjligheter att få igenom sin politik. Gustavo Petro saknar majoritet i kongressen och behöver sträcka ut sina händer åt olika håll för att få igenom sin politik.

– Att det är ambitiöst betyder inte att det inte går att genomföra, men folk måste ha tålamod. Det finns enorma förhoppningar men det kan ju också vara en risk, att de inte kommer lösa allt under en mandatperiod på fyra år, säger Oskar Barajas Rojas.  

Oscar Barajas Rojas är verksamhetchef på Latinamerikagrupperna och beskriver valet som historiskt och nästan overkligt. Foto: Latinamerikagrupperna

Valet i Colombia

Under den första valomgången i slutet av maj fick ingen kandidat över hälften av rösterna, vilket innebar att valet avgjordes under den andra rundan. Med 50,4 procent av rösterna vann Gustavo Petro valet i Colombia. Petro tillhör, och representerar, en sammanslagning av vänsterpartier i landet.

Petro slog, i valets andra omgång, ut affärsmannen Rodolfo Hernandez som själv beskriver sig som ”kung över Tik-Tok”. Rodolfo Hernandez fick 47,3 procent av rösterna och beskrivs som en colombiansk Donald Trump. Själv hävdar han dock att han varken är höger eller vänster .

Den avgående presidenten heter Iván Duque. Han valdes 2018 som företrädare för det konservativa partiet Centro Democrático.

Årets val har präglats av våld. Presidentvalskandidaterna mottog dödshot under valets första omgång. Tyvärr är inte politiskt våld något nytt i landet. Totalt har fem presidentkandidater mördats under 1900-talet.

Källor: Latinaamerikagruppen, Wikipedia

Mer läsning

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd.