För första gången överstiger antalet personer på flykt över 100 miljoner.

För första gången överstiger antalet personer på flykt över 100 miljoner.

Över 100 miljoner personer på flykt

För första gången överstiger antalet personer på flykt över 100 miljoner enligt nyligen släppta siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR. Det motsvarar det 14:e mest folkrika landet i världen och 1 % av världens befolkning. 

FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterar idag att över 100 miljoner människor är på flykt i världen. Det motsvarar det 14:e mest folkrika landet i världen och 1 % av världens befolkning. Siffran omfattar både flyktingar och asylsökande och de 53,2 miljoner människor som befinner sig på flykt inom sitt eget land.

– Hundra miljoner är alarmerande. Det är ett rekord som aldrig borde ha satts. Det måste fungera som en väckarklocka för att förhindra destruktiva konflikter, stoppa förföljelse och lösa orsakerna som tvingar oskyldiga människor att fly sina hem, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i ett pressmeddelande.

Antalet människor på flykt i världen har ökat drastiskt. För tio år sedan, 2012, var antalet människor på flykt drygt 45 miljoner enligt UNHCR. Samma siffra var i slutet av 2021 uppemot 90 miljoner. Människor flydde då, och flyr fortfarande, från konflikter i bland annat Etiopien, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan och Demokratiska republiken Kongo. Sedan senaste mätningen 2021 har kriget i Ukraina tvingat åtta miljoner människor att fly inom landet och mer än sex miljoner gränsövergångar av människor på flykt har registrerats.   

– Hundra miljoner är alarmerande. Det är ett rekord som aldrig borde ha satts. Det måste fungera som en väckarklocka för att förhindra destruktiva konflikter, stoppa förföljelse och lösa orsakerna som tvingar oskyldiga människor att fly sina hem, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i samma pressmeddelande.

Mer läsning