Insatser mot malaria har inte påverkats så mycket av pandemin

Insatser mot malaria har inte påverkats så mycket av pandemin

Pandemin slår hårt mot andra sjukdomar

En ny rapport från Globala fonden visar att coronapandemin haft en negativ effekt på kampen mot tuberkulos (tbc) och hiv i världen. Arbetet mot malaria i har drabbats i mindre utsträckning. 

Enligt rapporten minskade förra året antalet personer som behandlades med läkemedelsresistent tbc med 19 procent i länder som Globala fonden investerat i. Bland de som behandlandes för omfattande läkemedelsresistent tbc registrerades en minskning med 37 procent. Samtidigt gick antalet hiv-positiva tbc-patienter med antiretroviral- och tbc-behandling ner med 16 procent. 

Jämfört med år 2019 minskade antalet personer som nåddes av hiv-förebyggande program och tjänster i Globala fondens verksamhetsländer ned med 11 procent. Bland unga minskade det med 12 procent. Mödrar som fick medicin för att stoppa överföring av hiv till sina barn minskade med 4,5 procent. Generell testning av hiv minskade med 22 procent.

Insatser för att bekämpa malaria har inte påverkats lika mycket av pandemin. Till exempel fick 11,5 miljoner gravida kvinnor förebyggande behandling mot malaria och fördelningen av myggnät ökade med 17 procent. 

– För att fira vårt 20-årsjubileum hade vi hoppats att kunna fokusera årets resultatrapport på de extraordinära berättelserna om mod och motståndskraft som möjliggjort de framsteg vi har uppnått mot hiv, tbc och malaria under de senaste två decennierna. Men 2020-årssiffror visar tyvärr något annat. De bekräftar vad vi fruktade skulle hända när covid-19 slog till, säger Peter Sands, vd för Globala fonden i ett pressmeddelande

Globala fonden betalade föra året ut ungefär 36 miljarder kronor i arbetet mot hiv, tuberkulos och malaria. Fonden har lagt till ytterligare 8 miljarder kronor för att bemöta covid-19. Sverige finansierade förra året Globala fonden mot aids och malaria och tuberkulos med mer än 1 miljoner kronor. 

Mer läsning