Ett litet barn i Afghanistan får oralt poliovaccin.

Ett litet barn i Afghanistan får oralt poliovaccin.

Poliovaccinering av barn återupptas i Afghanistan

Talibanledningen har gett klartecken till att WHO och UNICEF fortsätter med så kallade House-to-house poliovaccinering i Afghanistan. Det för att nå cirka 3,3 miljoner barn som är ovaccinerade. 

Publicerad:

Vaccinationskampanjen, som ska återstarta den 8 november, blir den första på över tre år som når alla barn i Afghanistan. Mer än 3,3 miljoner barn har i vissa delar av landet tidigare varit oåtkomliga för vaccinationskampanjen. Sedan talibanernas maktövertagande för två månader sedan, har FN talat med talibanledningen om de hälsouppmaningar som finns landet. Återupptagandet av polioprogrammet är ett resultat av en pågående dialog på hög nivå mellan talibaner och UNICEF. 

Enlig Dapeng Luo, WHO:s representant i Afghanistan, är detta ett viktigt steg i rätt riktning. 

– Vi vet att flera doser av oralt poliovaccin ger det bästa skyddet, så vi är glada att se att det finns en annan kampanj planerad före slutet av detta år. Vaccin till alla barn är ett viktigt steg för att avsluta polio för gott. Det här måste förbli högsta prioritet, säger han i ett uttalande. 

Enligt WHO är det av yttersta vikt med vaccininsatserna i Afghanistan för att utrota polio i landet och också för att minska risken för gränsöverskridande och internationell överföring. En extra dos av A-vitamin kommer också att ges till barn från 6 månader och till 5 år i samband med kampanjen. En andra nationell poliovaccinationskampanj har också bestämts och kommer att samordnas med Pakistans poliokampanj som planeras i december.

Bara två fall under 2021

En viktig fråga har varit hälso-och sjukvårdspersonalens säkerhet. Talibanledningen har uttryckt sig positivt kring att även kvinnor kan delta i personalen och man lovat att tillhandahålla trygghet och säkerhet för alla hälsoarbetare över hela landet. Pakistan och Afghanistan är de sista länderna i världen som där det finns en spridning av inhemsk polio. Under 2021 är det hittills bara två fall av polio (typ1) som har rapporterats in i världen, ett i Afghanistan och ett i Pakistan.

Det visar en kraftig minskning jämfört med år 2020, då 56 fall rapporterades i Afghanistan och 83 fall i Pakistan. Om det är en reell minskning eller på grund av sämre inrapportering är osäkert. 

Polio var under lång tid den främsta orsaken till förlamning bland barn i världen, men idag alltmer sällsynt. Antal poliodrabbade barn har minskat med 99 procent sedan 1988, från 350 000 fall i 125 länder, till mindre än 200 fall som finns idag just i två länder, Afghanistan och Pakistan. Nigeria som har varit det tredje poliolandet har bekräftats fri från vilt poliovirus i 2020.

Mer läsning