Företaget Kasha levererar preventivmedel till kvinnor på motorcykel

Företaget Kasha levererar preventivmedel till kvinnor på motorcykel

Preventivmedel på nätet med hjälp av svenskt bistånd i Rwanda

Det östafrikanska techbolaget Kasha har med e-handel kunnat bistå tjejer i fattiga områden med preventivmedel, mensskydd och mediciner, i Rwandas huvudstad Kigali. En av investerarna är svenska Swedfund. 

Publicerad:

På en röd och dammig grusväg långt utanför huvudstaden Kigali i Rwanda kör en moped. I stället för en passagerare bakpå sitter där en stor, turkos låda monterad. På den står det Kasha och ett antal koder man kan slå in på mobilens tangentbord.

Mopedföraren är på väg för att leverera hygienprodukter till kvinnorna på landsbygden. I stället för att behöva gå till den lokala kliniken eller butiken och vara rädd att möta en fördömande granne eller arg släkting kan kvinnor och unga tjejer få tag på bindor, p-piller, mediciner och graviditetstest genom mopedleveranser som denna.

Idén kläcktes av amerikanska Joanna Bichsel. När hon jobbade på Microsoft började hon intressera sig för hur teknologi kan göra livet bättre för människor i utvecklingsländer. 

Med sin kunskap som dataingenjör och erfarenhet från ett av världens största techföretag åkte Joanna Bichsel för att volontärarbeta. Snart halkade hon in på global hälsa. Hon reagerade omedelbart hur outnyttjade de teknologiska möjligheterna var inom fältet.

Johanna Bichsel grundare till e-handelsföretaget Kasha i Rwanda
Med bakgrund på Microsoft och ett intresse för global hälsa, med fokus på kvinnor, startade Johanna Bichsel, med en tidigare kollega, e-handelsplattformen Kasha i Rwanda. Foto: Kasha

– Global hälsa är ofta toppstyrda verksamheter där man inte använder sig av data, utan mer gissar sig till hur mycket av till exempel ett vaccin som ett specifikt land behöver. Man jobbar likadant som man gjort i hundra år, säger Joanna Bichsel till OmVärlden.

Själv var hon övertygad om att modern teknik skulle kunna åstadkomma förbättringar. Så föddes idén om en e-handelsplattform för kvinnor i utvecklingsländer. 

Diskreta paket

År 2015 startade hon tillsammans med sin forna Microsoftkollega Amanda Arch bolaget Kasha. De hade båda då flyttat till Rwanda.

Tanken var att skapa en e-handelsplattform där flickor och kvinnor kan köpa till exempel mensskydd, preventivmedel och graviditetstest, men även medicin och smink och produkter till sina bebisar. Beställningarna skulle kunna göras med mobiltelefoner. I Östafrika är andelen som har tillgång till en mobiltelefon och mobila betalningsmöjligheter jämförelsevis hög. 

Hittills har Kasha levererat över två miljoner produkter till 175 000 kunder i Rwanda och Kenya, enligt bolagets egna uppgifter. 70 procent av dem bor på landsbygden och 75 procent är kvinnor.

Enligt företagets landchef i Rwanda, Aissetou Sanogo, utgör preventivmedel, främst p-piller, Kashas viktigaste produkter.

– Det finns stora stigman i Rwanda kring preventivmedel. Tidigare har det varit väldigt svårt för kvinnor att få tag på dem, säger Aissetou Sanogo till Omvärlden.

Aissetou Sanogo är landchef för Kasha i Rwanda
Aissetou Sanogo är den första kvinnan i sin släkt som gått ut universitet. Idag är hon landchef för Kasha i Rwanda Foto: Beyond capital

För att bygga bort risken att någon tittar snett på dig i ett ganska konservativt samhälle som Rwanda är Kashas paket diskreta. De levereras till slutkunden av någon av bolagets flera hundra ombud – vanliga tjejer och kvinnor ute på landsbygden.

Leds av kvinnor

Aissetou Sanogo har själv jobbat för Kasha sedan 2019. Hon började som ombud efter att hon flyttat tillbaka till hemlandet från studier i Storbritannien.

– Alla hade hört talas om Kasha. Jag visste bara att det var en företag som leds av kvinnor och det stämde verkligen, när jag sökte jobbet var det åtta kvinnor som intervjuade mig, säger Aissetou Sanogo med ett skratt.

Det passade henne. 

– Jag är den första kvinnan i min släkt som läst klart universitetet. Min syster blir den andra. Så jag imponeras av starka kvinnor som leder, säger hon. 

Kasha har fler än 200 tränade ombud som förutom att leverera varor hjälper till vid beställningar och bistår med information och kunskap. Informationsbiten är en viktig del av idén, förklarar Aissetou Sanogo. 

Flickor som agerar ambassadörer för företaget Kasha i Rwanda
Kasha tränar också upp ombud som sprider kunskap och information om kvinnors hälsa. Foto: Beyond Capital

Många unga tjejer och kvinnor saknar tillräcklig kunskap. Ombuden är alla rekryterade ur de lokala samhällena för att tjejer och kvinnor ska känna förtroende för dem och våga komma med sina behov.

Ombunden blir som en egen familj, säger Aissetou Sanogo. Anställningen av ombuden är också en del av idén med Kasha, som ett socialt – om än vinstdrivande – företag.

Swedfund sitter i styrelsen

Förra året gick Swedfund, Sveriges statliga riskkapitalbolag för investeringar i fattiga länder, in med en miljon amerikanska dollar i Kasha tillsammans med Finnfund, Finlands motsvarighet, som investerade lika mycket. Investeringsfondernas uppgift är att med hjälp av bistånd stötta företag i utvecklingsländer för att de ska bli lönsamma och därmed stimulera hållbar ekonomisk utveckling där. 

En av de främsta anledningarna till att Swedfund fastnade för Kasha var att företaget fokuserar på kvinnor, och att de ska få mer kunskap om sin egen hälsa. Det säger Audrey Obara, chef för investeringar i hälsa- och sjukvård på Swedfund, i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Vi vill stötta dem i att få företaget att växa, i resten av Afrika och ut i världen, säger hon.

Kasha är ett ovanligt inslag i Swedfunds investeringsportfölj, då det är i ett mycket yngre utvecklingsskede än de flesta andra bolag man investerar i. Swedfund delar en stol i Kashas styrelse med Finnfund och har således stort inflytande i företaget. 

Bland annat har Swedfund krävt att Kasha förbättrar sitt hållbarhetsarbete. Exakt vad det handlar om har Audrey Obara inte möjlighet att säga.

– Vi lägger stor vikt vid hållbarhet i våra investeringar, säger Audrey Obara.

Effektivt sätt bekämpa fattigdom

Att stötta privata företag genom att investera biståndspengar genom åren varit kontroversiellt. Swedfund fick 2017–2018 till exempel kritik när de beviljade förmånliga lån på 125 miljoner till ett bangladeshiskt företag som skulle bygga en ny textilfabrik i Etiopien. 

Kritikerna ansåg att Swedfund inte ställde tillräckliga krav på högre löner än de låga löner som var praxis i landets klädindustri. Idag är fabriken stängd och utrymd på grund av konflikten i Tigray, i norra Etiopien.

Förra året tillförde regeringen 800 miljoner kronor i kapitaltillskott till Swedfund. I år ska det bli 1 miljard och nästa år 1,2 miljarder kronor. 

Swedfunds vd Maria Håkansson konstaterade också i OmVärldens podd förra året att Swedfund har möjlighet att ta större risker än vanliga företag. Audrey Obara menar även att stöd till företag ibland kan vara bättre än bistånd.

– Hållbara företag kommer att finnas kvar långt efter att biståndet försvinner från ett land. Att människor anställs och får en inkomst har visat sig mycket effektivt för att bekämpa fattigdom.

Kashas grundare, dataingenjören Joanna Bichsel, håller med.

– Jag har alltid haft en tro på att den privata sektorn kan uträtta mycket, säger hon.

Lagreform

I Rwanda har Kasha inte bara levererat varor och information till tjejer och kvinnor. Tillsammans med andra har man också lyckats få landets regering att se över en gammal lag som förbjuder tjejer under 18 år att få tillgång till preventivmedel. 

I ett nytt lagförslag är åldern sänkt till 15 år. Det tror Joanna Bichsel är ett jätteviktigt steg.

– Det är höga siffror för tonårsgraviditeter i Rwanda, säger hon. 

På grund av pandemin har lagförslaget ännu inte lagts fram i parlamentet. 

Framöver planerar Kasha att expandera ytterligare. Ambitionen är att bli den största plattformen i världen för hälsoprodukter för kvinnor, men med fokus på utvecklingsländer. Vilket land företaget investerar i här näst är oklart.

– Vi har ett samarbete med Mastercard, så det finns några länder där de har intresse av att vi expanderar. Men alla länder ligger i Afrika eller Syd- och Sydostasien, säger Joanna Bichsel.

Utöver Swedfund har även den svenska fonden Optimizer foundation investerat i Kasha. Fonden drivs av Optimizer Invest som byggt sin förmögenhet på att starta och utveckla bettingbolag på Malta. 

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober. OmVärlden träffade henne för ett samtal.