FN:s arbetslivsorgan ILO tar nu upp fotbollsspelares arbetsvillkor.

FN:s arbetslivsorgan ILO tar nu upp fotbollsspelares arbetsvillkor.

Professionella fotbollsspelare ska få bättre villkor

Arbetsvillkoren för professionella fotbollsspelare behöver förbättras, ansåg FN som arrangerade ett möte. Ett avtal har tagits fram mellan spelarfacket FIFPRO och WLF som företräder de internationella fotbollsligorna.

Det finns enligt Fifa cirka 130 000 professionella manliga fotbollsspelare i världen och branschen växer. Nu vill FN:s arbetslivsorgan ILO skapa en bättre ordning på arbetsmarknaden för professionella fotbollsspelare.

FN:organet ILO träffade i januari spelarfacken The Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels (FIPRO) och World League Forum (WLP) för att diskutera ett framtida samarbete samt det globala avtalet Global Labour Agreement (GLA) som bygger på att spelarfacken tar ett större ansvar för bättre arbetsvillkor .

– Parterna vill hitta en gemensam global lägsta nivå för att säkra grundläggande förutsättningar mellan arbetsgivare och arbetstagare kopplat till anställning, arbetsmiljö och skador inom fotbollsvärlden. I Sverige är det mindre fokus på den här frågan eftersom vi har kollektivavtal, säger Svante Samuelsson, sportchef på svensk Elitfotboll som är medlemmar i WLP.

Deltog på mötet gjorde ILO:s generaldirektör Gilbert F. Houngbo och generalsekreterarna Jerome Perlemuter (WLF) och Jonas Baer-Hoffmann (FIFPRO).

Olika förutsättningar

Trots att det finns fotbollsspelare som Cristiano Ronaldo som ryktas tjäna närmare två miljarder per år, inklusive kommersiella avtal, i sin nya Saudiarabiska klubb Al Nassr FC, är det inte representativt för alla professionella fotbollsspelare.     

–På högsta nivå är det extremt höga löner. De flesta professionella fotbollsspelare spelar på lägre nivåer och har därmed lägre löner. Olikheterna gäller inte bara löner utan också villkor. Olika länder har kommit olika långt vilket gör det till en utmaning att ta fram ett gemensamt avtal för hela världen.

Bättre villkor

Det globala avtalet undertecknades av FIFPRO och WLP i september 2022. Det globala ramverket bygger på dialog, som är en grundpelare i ILO:s syn på anständigt arbete.

–Samarbetet med, och stödet från, ILO är avgörande på nationell, regional och internationell nivå för att främja grundläggande rättigheter på jobbet. Att hantera framtidens arbete kräver en närmare dialog mellan arbetsgivare och anställda, säger Jonas Baer-Hoffman i en kommentar.

I GLA inkluderas FIFPRO:s nätverk av 66 nationella spelarförbund och WLF med 44 nationella ligor som omfattar cirka 1 100 klubbar. OmVärlden hittade ingen statistik om hur många kvinnliga professionella fotbollsspelare det finns i världen.

Mer läsning