SAK-medarbetaren Shkula Zardan är också Afghanistans ungdomsrepresentant i FN, här i möte med FN:s säkerhetsråd i december 2020. 

SAK-medarbetaren Shkula Zardan är också Afghanistans ungdomsrepresentant i FN, här i möte med FN:s säkerhetsråd i december 2020. 

Profilerad anställd riskerar Svenska Afghanistankommitténs neutralitet

En profilerad medarbetare på Svenska Afghanistankommittén i Afghanistan har öppet tagit ställning i den väpnade konflikten i landet. Generalsekreterare Andreas Stefansson säger att organisationens trovärdighet kan stå på spel.

Med fler än 5 700 anställda i Afghanistan är biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK) en av de största arbetsgivarna i landet. Organisationen bedriver projekt i såväl regeringskontrollerade områden som i distrikt som kontrolleras av talibaner eller andra väpnade grupper. Verksamheten bygger på opartiskhet.

Den 18 mars twittrade en av organisationens påverkanssamordnare, Shkula Zadran om afghanska soldater som dödats. Nio soldater ska då ha omkommit i vad som först beskrevs som en helikopterkrasch, men som regeringen sedan antytt kan ha varit resultatet av en attack utförd av väpnad grupp ledd av krigsherren Abdul Ghani Alipour.

Shkula Zadran skrev att ”krigsherrar som Alipour och Hekmatyar, likväl som taliban och IS, är farliga” och är ”giftiga maskar”. Hon anklagade Abdul Ghani Alipour för att ligga bakom attacken.

På morgonen dagen efter fortsatte hon och uppmanade militären att hämnas. Detta bara några timmar innan hon skulle delta i en panel på ett digitalt seminarium på FN:s kvinnokommission tillsammans med en rad FN-ambassadörer och även Afghanistans första dam, Rula Ghani.

FN-representant

Förutom SAK-anställd är Shkula Zadran sedan förra året även Afghanistans ungdomsrepresentant i FN. Ändå kräver hon på Twitter, dagen efter seminariet, att Abdul Ghani Alipour ska dödas. I ytterligare tweets beskriver hon Abdul Ghani Alipour som terrorist med stöd av Iran.

Hennes inlägg har fått stor uppmärksamhet och SAK och FN har taggats. Båda organisationerna har på Twitter öppet tagit avstånd från hennes uttalanden.

”Att svara med våld löser ingenting. Konflikten i Afghanistan kan bara lösas genom förhandlingar där alla parter är representerade”, skrev SAK i en tweet den 21 mars.

SAK har tillfälligt stängt av henne från arbetet och inlett en utredning om vad som skett. På FN:s ungdomsrepresentations Twitter-konto i Afghanistan står det sedan 22 mars att hon inte längre är ungdomsrepresentant. Detta trots att hennes uppdrag löper ett par månader till.

För SAK innebär förhållandet till sin påverkanssamordnare en tvärvändning. Hon porträtteras inte bara i senaste numret av organisationens tidning Afghanistan-Nytt, utan lyfts även fram på organisationens Instagramkonto (7 mars) inför internationella kvinnodagen i år.

Anser att inläggen var privata

När OmVärlden ringer upp Shkula Zadran säger hon att det är viktigt att göra skillnad på vad man twittrar om som privatperson och som representant för någon annan. Hon säger att i hennes Twitterprofil står det att hennes åsikter är privata.

SAK:s generalsekreterare, Andreas Stefansson, säger sig ha viss förståelse för resonemanget, men påpekar att det i hennes profil tidigare också stod att hon jobbade för SAK.

– Hon är senior påverkanssamordnare och jobbar med både intern och extern kommunikation för oss, säger han.

Han vill inte kommentera utredningen, men säger att det är viktigt för SAK att vårda sina kärnvärderingar, som är opartiskhet och att värna om mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

– Vi tar aldrig ställning och risken är här att det kan tolkas som att en SAK-medarbetare tagit ställning i konflikten. Man måste ha klart för sig att vi är verksamma i en kontext där det pågår en konflikt på så många olika nivåer, och vår personal befinner sig mitt i detta. Det är lätt att det blir polariserat, men därför är det också än viktigare att hålla tungan rätt i mun för att inte riskera vår trovärdighet.

Shkula Zadran ångrar ingenting. På Twitter tycks hon snarare ta än mer ställning. Hon säger till OmVärlden att hennes FN-uppdrag ändå var på väg att avslutas och att hon inte är särskilt orolig för att kanske förlora jobbet.

– Jag tror att så länge man står upp för sig själv och sina värderingar så kommer det betala sig i framtiden med större möjligheter. Jag kan inte hänga upp mig på såna här småsaker, säger hon.

Ökat antal hot

Hon hävdar att varken FN eller SAK för tillfället ger henne något stöd. Istället har hoten och hatet mot henne och hennes familj ökat dramatiskt de senaste dagarna.

Att hon på något vis skulle vara emot folkgruppen hazarerna, som Abdul Ghani Alipour säger sig kämpa för, avfärdar hon som dumheter.

– Det handlar inte om etnicitet och folkgrupper, utan om människor som sprider våld, hotar den afghanska regeringen och dödar våra soldater. Jag är inte emot hazarer, utan andra krafter förvränger vad jag sagt på sociala medier, säger hon.

Shkula Zadran är till viss del förvånad över reaktionerna nu eftersom hon i flera år uttryckt sig ungefär likadant om talibanerna. Ändå är det först nu som hon stängs av, vilket hon tror beror på den kampanj som piskats upp mot henne på Twitter, och som fått FN och SAK att agera.

Andreas Stefansson säger att organisationen har en tydlig uppförandekod samt riktlinjer för kommunikation, men att regler som berör sociala medier uppenbarligen behöver förtydligas. Det är inte första gången medarbetare uttryckt sig partiskt på sociala medier, men han vill inte gå in på hur SAK agerat då.

I oktober förra året lämnade Hamid Zafar sitt styrelseuppdrag för SAK sedan det framkommit han på en rad olika forum och plattformar, som till exempel Twitter, bland annat förtalat folkgruppen hazarer och gett uttryck för antisemitiska åsikter.

Erik Halkjaer