I filmen "Rött kort" får vi följa Afrooz kamp mot männens makt i Iran. 

I filmen "Rött kort" får vi följa Afrooz kamp mot männens makt i Iran. 

"Rött kort" – om en fotbollsstjärnas kamp mot förtrycket i Iran

Afrooz har tagit Irans kvinnliga landslag i futsal vidare till final i Malaysia – men hon får inte åka. Filmen "Rött kort" är ett viktigt men ojämnt drama om en kvinnas kamp för självständighet.

Publicerad:

Den 28 juni har filmen "Rött kort" premiär i Sverige, en film baserad på verkliga händelser i Iran.

Vi får följa Afrooz som har spelat futsal, en form av inomhusfotboll, i elva år. Hon står i omklädningsrummet och förebereder laget för deras viktigaste match. Den är avgörande för att de ska ta sig till VM-final i Malaysia. Hon är lagkapten och lagets stjärna.

En tränare och representant för det iranska futsalförbundet försöker samtidigt få laget att tagga ner. "Visa inte för mycket glädje när ni gör mål" och "Stoppa nu in håret ordentligt innanför sjalen". De vinner matchen.

När laget sedan ska flyga till finalen får inte Afrooz följa med. Hennes make har förbjudit henne att lämna landet, något som män i Iran enligt lag kan förbjuda sina fruar att göra.

Om några dagar är det dags för final och Afrooz är fast besluten att bestrida sin mans ord. Hon har under ett års tid försökt begära skilsmässa utan resultat. Det är det här filmen sedan kretsar kring – Afrooz kamp mot patrarkala strukturer för att fortsätta kunna spela fotboll.

Det är en kamp mot klockan – Afrooz försöker på alla möjliga sätt, genom hjälp från vänner, förbundet, advokat och sociala medier, få hennes man att ändra sig. Mannen, en känd tv-profil, vägrar att ge med sig.

Afrooz (t.h.) bor tillsammans med en lagkamrat i en lägenhet som hennes man äger. De får skrapa upp sina ägodelar från gatan när han väljer att slänga ut dem. Foto: Folkets Bio.

Dialogen på persiska (farsi) är rakt igenom rapp. Till och med hetsig och uppmanande, väldigt olikt de flesta svenska dramafilmer. Afrooz frustration över traditioner och gamla lagar tar sig hela vägen fram till tittaren, men ibland kan det rentav vara svårt att hänga med och man undrar ifall allt verkligen hinner översättas.

Filmen är ganska ojämn, vissa scener och en del av dialogen saknar djup – och emellanåt tappar man intresset för att fortsätta följa hennes resa.

Men som ett bidrag till kampen för kvinnors rätt till självständighet i Iran är "Rött kort" en intressant och hoppfull skildring. Den ställer viktiga frågor om mäns makt och äganderätt och om kvinnors position som underordnade i samhället. Mitt i fotbolls-VM för damer är det lätt att börja fundera på om det är någon spelare som inte får vara med - för att någon annan (man) säger nej.

Mer läsning

Hana Al-Khamri, journalist och nu författare av en bok om hennes tid på en kvinnoredaktion i Saudiarabien.

”Det råder total könsapartheid i Saudiarabien”

Hana Al-Khamri, är en 34 årig journalist som bor i Sverige och växte upp i Saudiarabien där hon arbetade på en kvinnoredaktion. Om detta och om kampen som kvinnliga saudiska journalister för skriver hon om i boken ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” som släpps den 15 oktober. OmVärlden träffade henne för ett samtal.