Syrienkrisen är fortsatt den humanitära kris som får störst stöd av Sida, när myndigheten fördelas sitt humanitära stöd. Här tar syriska flyktingar i Libanon emot hjälp.

Syrienkrisen är fortsatt den humanitära kris som får störst stöd av Sida, när myndigheten fördelas sitt humanitära stöd. Här tar syriska flyktingar i Libanon emot hjälp.

Sida ökar sitt humanitära bistånd

För sjätte året i rad ökar biståndsmyndigheten Sida sitt humanitära stöd till nödställda människor världen över. I år ökar behoven på grund av covid-19, men liksom tidigare år säger FN att det saknas pengar för att täcka alla behov.

Publicerad:

Det blir 4 225 miljoner kronor i humanitärt bistånd från Sida i år. Detta att jämföra med 2 770 miljoner kronor för sex år sedan. Sedan dess har också antalet människor i behov av humanitärt stöd och skydd, på grund av konflikt och katastrofer, ökat från 79 till 235 miljoner, enligt FN.

Liksom 2015 är FN:s appeller för humanitära insatser världen över kraftigt underfinansierade. I flera år har det internationella samfundet kunnat finansiera mer än 60 procent av behoven, men i år (49,6 procent) liksom 2015 (47 procent) saknar mer än hälften av insatserna pengar.

FN:s målsättning är att i år ge stöd till 235,4 miljoner människor i 56 länder, till ett värde av 35 100 miljarder US dollar. I korthet innebär det att 1 av 33 människor på jorden är i behov av humanitärt stöd, enligt FN. Förra året var det 1 av 45 människor.

I ett pressmeddelande säger Sidas chef för den humanitära enheten, Jakob Wernerman, att Sidas humanitära stöd är långt ifrån tillräckligt, och vädjar till andra och fler givare att också bidra.

– Situationen är oerhört tuff för de många redan utsatta. De som tvingats fly sina hem på grund av krig och konflikt, drabbats av naturkatastrofer och som inte har några resurser kvar för sin överlevnad, säger Jakob Wernerman.

Sidas stöd fördelas över 33 pågående humanitära, vad myndigheten kallar 17 större och 16 medelstora, kriser. 2 604 miljoner kronor till de större och 225 miljoner kronor till de medelstora. Ytterligare 1 079 miljoner kronor hålls i beredskap för nya katastrofer och kriser som kan uppstå under året.

De fem största stöden går till Syrienkrisen (357 miljoner kr), Jemen (260 miljoner kr), Sydsudan (242 miljoner kr), Demokratiska republiken Kongo (230 miljoner kr) och Etiopien (178 miljoner kr). De fem minsta till Eritrea (2 miljoner kr), Armenien (3 miljoner kr), Tanzania (5 miljoner kr), Azerbajdzjan (7 miljoner kr) och Madagaskar (8 miljoner kr). Hur stödet fördelas i övrigt se hela kartan här.

Erik Halkjaer

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.