Sida tillbakavisar uppgifter i DN-granskning

Sida tillbakavisar uppgifter om omvändelseterapi. Detta efter en granskning som innehåller påståenden om att verksamheter som finansierats av Sida försöker ”bota” homosexuella. 

I december 2022 publicerade Dagens Nyheter en granskning med påståenden om att Sida har finansierat verksamheter i Östafrika som försökt ”bota” homosexuella, vilket Omvärlden tidigare har rapporterat om.

När granskningen släpptes krävde Sida skyndsamma svar på påståendena från sina samarbetsorganisationer Fronline Aids och deras implementerande partners The AIDS Support Organisation (TASO) och Liverpool VCT (LVCT). 

Enligt Sida finns det inga belägg för att omvändelseterapi förekommer i Sida-finansierade verksamheter, skriver Dagens Nyheter.

Det har dock framkommit att en anställd år 2021 hänvisade en person vidare till någon som utfört omvändelseterapi. Personen ska inte ha arbetat i en Sida-finansierad verksamhet, däremot på ett sjukhus med Sida-finansierade kliniker. 

Biståndsmyndigheten ser ingen anledning att säga upp eller ändra sina avtal med partnerorganisationerna eftersom de inte hittat något något stöd till påståendena som lyfts i granskningen. Enligt Ulf Källstig, chef för Afrikaavdelningen, har myndigheten en ständig dialog med sina partners om att det inte är acceptabelt att agera diskriminerande. 

– Vi är helt överens med de organisationer som vi samarbetar med om att det inte är acceptabelt att diskriminera människor på grund av deras sexualitet, säger Ulf Källstig.

Mer läsning