Snart drar fotbolls-VM i Qatar igång, men kravet på att FIFA ska ersätta migrantarbetare som utnyttjas växer.

Snart drar fotbolls-VM i Qatar igång, men kravet på att FIFA ska ersätta migrantarbetare som utnyttjas växer.

Starkt stöd för miljardkravet mot FIFA

En undersökning av Amnesty tyder på att organisationen har ett brett stöd för sitt krav att internationella fotbollsförbundet FIFA ska ta ett ekonomiskt ansvar för de människorättskränkningar som gjorts inför fotbolls-VM i Qatar.

Den 20 november inleds VM i herrfotboll i Qatar. Men vägen dit har kantats av anklagelser om kränkningar av de migrantarbetare som byggt arenor och andra byggnader inför turneringen. 

Tidigare i år gick Amnesty International ut och krävde att FIFA ska betala 4,4 miljarder kronor till en fond som ska gå till att gottgöra de hundratusentals migrantarbetare som har utsatts för vad som anses vara människorättsövergrepp. Summan motsvarar prispengarna som betalas ut under turneringen. Människorättsorganisationen hävdar att FIFA borde ha vetat vilka risker det innebar att tilldela värdskapet till kungadömet Qatar. 
Amnesty International har nu genomfört en global enkätundersökning där 17 000 personer i 15 länder tillfrågats hur de ser på kravet på att FIFA ska betala ersättning samt hur fotbollsförbunden i länderna ska agera.

Undersökningen visar att 67 procent vill att deras nationella fotbollsförbund ska uttala sig offentligt om de kränkningar som har begåtts mot migrantarbetare, bland annat genom att avsätta pengar för att gottgöra arbetares lidande och förhindra framtida kränkningar. 

Sport används för att rentvå

Christer Wälivaara, på fackförbundet Byggnads, har under många år följt migrantarbetarnas situation i Qatar. Enligt honom valde FIFA troligen Qatar för att stödja landets nöjesindustri. Han anser att FIFA flera gånger gjort sig skyldig till så kallad sport-washing och möjliggjort att länder använt sportsevenmang för att rentvå sig själva. 

– När FIFA valde Ryssland och Qatar som värdländer tog de noll hänsyn till mänskliga rättigheter. 

Christer Wälivaara anser att det är bra att Amnesty International sätter press på FIFA och kräver gottgörelse men tillägger att det krävs mer än så.

– Gottgörelse måste göras i kombination med förbättrade och hållbara villkor för arbetare över tid, annars är risken att FIFA och Qatar köper sig fria. Vi vet att pengar inte är ett problem för dem. En risk är att när VM-mästaren är korad så går Qatar tillbaka till hur det var tidigare.

Avtal har förbättrat villkoren

2016 tecknades ett avtal mellan Qatars Supreme Committee och det globala byggfacket BWI om att utveckla arbetsmiljön och boendeförhållandena vid VM-byggnationerna i Qatar. 

– Avtalet har lett till att Qatar har fått en ökad förståelse för att det är migranterna som driver landets utveckling. Qatar går i rätt riktning. Avtalet har gett oss möjlighet att inspektera arbetsmiljön återkommande, skyddsombud har utsetts för att förhindra bland annat farligt arbete och farliga miljöer. Vi beräknar att 40 000-60 000 migrantarbetare har fått förbättrade villkor. 

 

Mer läsning