Attacken mot FN-konvojen ska ha skett inte långt från Rumangabo, där parkvakter från den intilliggande nationalparken ska ha ingripit. 

Attacken mot FN-konvojen ska ha skett inte långt från Rumangabo, där parkvakter från den intilliggande nationalparken ska ha ingripit. 

Svenska ambassaden ställer in fältbesök i nordöstra Kongo-Kinshasa

Efter attacken på en FN-konvoj i Kingo-Kinshasa där bland andra Italiens ambassadör dödades, har den svenska ambassaden ställt in alla fältbesök i området. Biståndsråd Joachim Beijmo säger att de alla kan hamna i en liknande situation.

Publicerad:

I måndags, den 21 februari, dödades Italiens ambassadör i Demokratiska republiken Kongo, Luca Attanasio, efter ett eldöverfall på två FN-bilar i provinsen Nordkivu, i nordöstra DR Kongo, även kallat Kongo-Kinshasa. Förutom ambassadören dödades en italiensk militärpolis, Vittorio Iacovacci, och chauffören Mustapha Milambo.

Ambassadören och militärpolisen lämnade staden Goma klockan 9 på morgonen för att tillsammans med FN:s livsmedelsprogram, WFP, besöka ett skolmatsprojekt i Rutshuru. Klockan 10.15 stoppades de två bilarna av en väpnad grupp.

Mustapha Milambo sköts ihjäl. De fem passagerarna och den andra chauffören tvingades ut ur bilarna.

Vad som sedan hände är oklart, men enligt brittiska BBC ska den lokala guvernören i Nordkivu ha sagt att parkvakter i Virunga nationalpark dök upp. I skottlossningen som uppstod skadades Luca Attanasio och Vittorio Iacovacci svårt. De övriga passagerarna och den andra chauffören klarade sig oskadda.

Ambassadören och militärpolisen dog senare på sjukhus. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio uttryckte stor sorg i ett officiellt uttalande dagen efter.

”… Luca Attanasio och Vittorio Iacovacci har fallit offer för en våldsnivå som vi inte kan förstå eller acceptera. En diplomat och en polis har dött tillsammans, i ett avlägset land där de jobbade för Italien.”

WFP:s vd, David Beasley, skrev dagen efter på Twitter att chauffören Mustapha Milambo begravts, ”… efter gårdagens attack som tog hans liv. Med stort engagemang, hängivenhet och mod jobbade han 16 år som WFP-chaufför. Han kommer vara saknad av oss alla. Vänligen skänk hans familj och vänner era tanker och böner.”

I DR Kongos huvudstad, Kinshasa, tog de svenska biståndsrådet Joachim Beijmo emot beskedet om attacken på måndag morgon. Han visste då att två svenska medarbetare just landat i Goma. De beordrades resa tillbaka till huvudstaden.

– Ambassadören reste längs med en väg och följde de rutiner som man brukar göra. Det är en väg som vi använder relativt ofta och fältbesöket var av den typ som vi brukar göra, så det är klart att de här kommer nära ens egen personliga situation. Alla som jobbar här kan hamna i en liknande situation, säger Joachim Beijmo på telefon till OmVärlden.

Tillsvidare ställer den svenska ambassaden in alla fältbesök i de nordöstra delarna av landet, men Joachim Beijmo utgår från att nya besök kommer göras framöver. Innan så görs måste rutinerna ses över och eventuella justeringar göras.

Sverige ger humanitärt bistånd till nordöstra DR Kongo där många internflyktingar lever. Det pågår också flera svenskstödda utvecklingsprojekt i området som till exempel ett hälsostöd via FN:s barnfond Unicef, stöd för gränsöverskridande handel genom organisationen International Alert och stöd till demokratiutveckling genom civilsamhällesorganisationer.

– Det är ganska många olika projekt och program som pgår där, som vi behöver kunna resa till för att kunna följa upp, säger Joachim Beijmo.

Vem som utfört attacken är oklart. Det har förekommit spekulationer i media, men ingen vet säkert. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt attacken och krävt att kongolesiska myndigheter med omedelbar verkan utreder vad som skett. Italiens utrikesminister kräver att FN utreder vad som skett och vilka säkerhetsföreskrifter som togs i beaktande inför fältbesöket.

Erik Halkjaer

Mer läsning