Mitt under presskonferensen den 23 april förklarade Volodymyr Zelenskyj att Sverige skulle bidra till att bygga upp Mykolajiv-regionen. Men någon sådan överenskommelse finns inte, uppger UD. Troligen blandade den Ukrainas presidenten ihop Sverige och Danmark.

Mitt under presskonferensen den 23 april förklarade Volodymyr Zelenskyj att Sverige skulle bidra till att bygga upp Mykolajiv-regionen. Men någon sådan överenskommelse finns inte, uppger UD. Troligen blandade den Ukrainas presidenten ihop Sverige och Danmark.

Ukrainskt utspel om bistånd skapade förvirring på UD

Den ukrainska presidenten hyllade det svenska biståndet och berättade att Sverige skulle bidra till återuppbyggnaden av Mykolajiv-regionen. Men både UD och Sida uppger att någon sådan överenskommelse inte finns. Mycket talar för att Volodymyr Zelenskyj råkade blanda ihop Sverige och Danmark.

Det uppstådde en viss förvirring på Utrikesdepartementet i helgen. Under lördagen höll Ukrainas president en presskonferens i en tunnelbanestationen i huvudstaden Kiev. Volodymyr Zelenskyj förklarade bland annat USA:s utrikesminister skulle besöka Ukraina men han passade även på att berätta att Sverige kommer att delta i återuppbyggandet av Mykolajiv-regionen i södra Ukraina.  I Sverige ställde sig både Sida och UD frågande till presidentens utspel.

– Vi har inte hört talas om någon sådan uppgörelse, uppger Sidas pressjour.

Ett liknade svar kommer ifrån UD:s pressjour

– Någon sådan överenskommelse finns inte, uppger UD men tillägger att det just nu pågår intensiva samtal mellan internationella partners för hur återuppbyggnaden av Ukraina ska genomföras. 

Stödet diskuteras

Olika länder och organisationer diskuterar nu hur biståndet ska samordnas och vilka som ska ta ansvar för olika regioner. Men det är, enligt UD, ännu inte klart vad Sverige eventuellt ska bidra till stöd till enskilda områden. Det återkommer vi löpande till, uppger UD.

Mycket talar för att den ukrainska presidenten tog fel mellan Sverige och Danmark.  Förra veckan blev den danska statsministern Mette Fredriksen (S) den första nordiska regeringschefen som besökte Ukraina efter Rysslands attack.

Stöd till återuppbyggnad

Hennes besked till Volodymyr Zelenskyj var att Danmark skulle bistå med mer vapen men även hjälpa till med återuppbyggnaden av landet. 

Enligt den ukrainska presidenten officiella hemsida så talade då Mette Fredriksen om att bidra till återuppbyggnaden av Mykolaiv-regionen, alltså den regionen som under presskonferensen pekades ut som ett svenskt stödområde.

Sidas bistånd till Ukraina uppgår till 620 miljoner detta år, utöver det har UD också bistånd till Ukraina.

Mer läsning