Sveriges bistånd till Mali går bland annat till statliga projekt för att skydda våtmarker kring floden Niger och statistisk insamling, projekt som nu ställs in på grund av en militärkupp.

Sveriges bistånd till Mali går bland annat till statliga projekt för att skydda våtmarker kring floden Niger och statistisk insamling, projekt som nu ställs in på grund av en militärkupp.

Sverige fryser biståndet till Mali igen

För andra gången på tio månader fryser Sverige delar av biståndet till Mali. Anledningen är återigen en militärkupp. Denna gång rör det sig om projekt till ett värde av 93 miljoner kronor.

Publicerad:

I slutet av augusti förra året beslutade biståndsmyndigheten Sida, i samråd med Sveriges ambassad i Malis huvudstad Bamako, att ställa in utbetalningar av 73 miljoner kronor i bistånd. Beslutet fattades efter militärkuppen den 18 augusti 2020.

Sveriges dåvarande minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, sa då till OmVärlden att ”vi står redo att stötta de krafter som vill se en demokratisk utveckling i landet.”

– Det stöd vi fryser är till de statliga aktörerna. Stödet till civila samhället och multilaterala organisationer kvarstår och är en fortsatt viktig del i att säkerställa att de mest utsatta får det stöd de behöver och landet kan få en övergång till ett demokratiskt och civilt styre, sa Peter Eriksson. 

I november förra året återupptogs stödet igen, efter att en civil övergångsregering installerats, men när ytterligare en kupp genomfördes den 25 maj i år, bromsas alltså delar av biståndet igen. 

– Sida har i samråd med ambassaden självklart bromsat pågående biståndssamarbeten som berör staten i Mali. I det nuvarande osäkra läget ingår ambassaden i Bamako heller inga nya avtal med statliga aktörer, säger Ulf Källstig, chef för Afrikaavdelningen på Sida i ett pressmeddelande.

Det är i stort sett samma insatser vars stöd nu återigen bromsas. Totalt handlar det om 93 miljoner kronor till skogsprogrammet GEDEFOR III, hållbar utveckling i våtmarkerna kring Nigerdeltat, stöd till Malis motsvarighet till Statistiska centralbyrån (SCB) och den maliska klimatfonden. 

Ett nytt projekt för att stötta en folkräkning i landet, till ett värde av 20 miljoner kronor, skjuts på framtiden. Avtalet är ännu ej påskrivet, meddelar Sida.

Förra året gav Sverige mer än 300 miljoner kronor i bistånd till Mali.

Mer läsning