Feministen och psykologen Marta Chumalo från Ukraina och den turkiska människorättsförsvararen Eren Keskin får tillsammans med den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi dela på Olof Palmespriset 2023.

Feministen och psykologen Marta Chumalo från Ukraina och den turkiska människorättsförsvararen Eren Keskin får tillsammans med den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi dela på Olof Palmespriset 2023.

Tre frihetskämpar får dela på Olof Palmepriset

Människorättsförsvarare från Ukraina, Iran och Turkiet uppmärksammas och prisas då 2023 års Olof Palmepris delas ut i Konserthuset i Stockholm den 1 februari.

Det blir tre personer som får dela på Olof Palmepriset i år, Eren Keskin från Turkiet, Marta Chumalo från Ukraina och Marges Mohammedi från Iran. Gemensamt för pristagarna är bland annat deras arbete för kvinnors rättigheter.

”Jag kan hamna i fängelse när som helst och har inte kunnat åka utomlands på sex år eftersom jag har belagts med ett utreseförbud. Det är därför jag inte kunde komma för att ta emot ett så viktigt pris. Det är jag väldigt ledsen för.”

Så skriver den turkiska pristagaren, advokaten och människorättsförsvararen Eren Keskin till OmVärlden. Istället kommer hon att medverka digitalt under prisceremonin.

Dömts till fängelse

I sitt hemland Turkiet är hon en berömd människorättskämpe men också en måltavla för makthavare. Hennes arbete i organisationen The Association of Legal Aid against sexual violence har lett till att höga myndighetspersoner och militärer åtalats för grova brott.

Men det har skett till priset av att hon fängslats, hotats och stämts.

”Det har lämnats in 143 stämningar mot mig, vilket beror på att jag var chefredaktör för tidningen Özgür Gündem som publicerade artiklar om kränkningar i den kurdiska delen av landet. Jag har anklagats för att sprida propaganda, för att ha förolämpat presidenten och varit med i väpnad organisation. Det är befängda anklagelser men domstolen har dömt mig till 26 år och nio månaders fängelse, skriver hon vidare.

Hennes arbete med att försvara minoritetsgrupper och hbtqi-personer och flyktingar har uppmärksammats internationellt och Amnesty International förklarade henne som samvetsfånge. I Turkiet har flera kurdiska medier skrivit om att hon fått priset, medan de medier som står det styrande AKP-partiet nära inte har tagit upp det alls.

Hon delar priset med feministen och psykologen Marta Chumalo, feminist, genusexpert och psykolog som är en av medgrundarna till frivilligorganisationen Women’s Perspectives Centre. De har i över 20 år jobbat med frågor som rör kvinnors rättigheter i västra Ukraina. 

Priset är på en miljon

Den tredje pristagaren är den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som är en av grundarna till Iranian National Peace Council och förgrundsgestalt i organisationer som Defenders of Human Rights Centre och Legam (Campaign for Step-by-Step Abolition of the Death Penalty). 

Priset som delas ut är på 100 000 dollar (drygt en miljon kronor) och går till personer som har gjort ”betydande insatser i Olof Palmes anda.” 

Olof Palmepriset

Stiftelsen Olof Palmes minnesfond instiftades i mars 1986 av Olof Palmes familj och den socialdemokratiska partistyrelsen för att hedra hans minne och ska delas ut så nära Olof Palmes födelsedag, den 30 januari, som möjligt.  

Motiveringarna för årets pris är: Marta Chumalo, för sitt engagemang i att informera om krigets effekter och för sitt arbete med att stärka och stödja kvinnors rättigheter och kvinnor utsatta för våld.  Eren Keskin, för sitt arbete med att försvara diskriminerade grupper i sitt land och för att ställa skyldiga till svars för grova brott. Narges Mohammadi, för sin kamp för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran. 

Källa: Olof Palmesminnesfond

Mer läsning