Hamid, flykting från Afghanistan har tagit sig till Vann Turkiet. Här väntar han på att smugglare ska ta honom vidare.

Hamid, flykting från Afghanistan har tagit sig till Vann Turkiet. Här väntar han på att smugglare ska ta honom vidare.

Turkiet bygger en mur för att stoppa de afghanska flyktingarna

Sedan talibanernas maktövertagande har Turkiet stärkt sin gräns mot Iran. Checkpoints har satts upp, helikoptrar söker av bergen och en 243 kilometer lång mur byggs. Här träffar OmVärlden Hamid som lyckats ta sig över gränsen med förhoppning om att nå Frankrike.

Publicerad:

I många år har en av de viktigaste flyktvägarna för afghaner som vill ta sig till Europa gått via Van, en stad vid Turkiets gräns mot Iran. Landskapet runt Van präglas av höga berg och den enorma Vansjön som stärker sig hundra kilometer västerut. I dalgångarna finns byar men uppe på bergen är det ödsligt, torrt och kargt. Längs bergväggarna rör sig bara några enstaka fårahedar och de som vill undkomma myndigheternas blickar.

 I takt med att talibanerna avancerat har allt flera försökt ta sig över den. Under de senaste månader menar lokala organisationer att hundratals flyktingar korsat gränsen dagligen. De flesta från Afghanistan.

– När vi förstod att talibanerna skulle ta över flydde vi. Vi tog oss via Pakistan och Iran och sedan hit, säger Hamid som vi träffar i bergen tillsammans med ett trettiotal andra flyktingar.

Han gömmer sig i bergen utanför Van i väntan på att smugglare ska ta dem vidare. Med hjälp av en trasig presenning som spänts mellan klipporna har de byggt ett provisoriskt läger. Några ryggsäckar täcker marken. Runt om i lägret sitter unga män, vissa röker andra stirrar ängsligt mot bergen. Stämningen är stressad.

-– Vi ska ta oss till Tatvan (en stad cirka tio mil bort) och efter det vidare mot Istanbul och Europa, säger Hamid.

Hamid och hans vänner vänder sig mot Mecka och ber.
Hamid och hans vänner vänder sig mot Mecka och ber. Foto: Sebastian Peña

I fjärran hörs smattret från en militärhelikopter, den söker efter flyktingar som likt Hamid och hans vänner gömmer sig i bergen. På senare tid har turkisk polis och militär varit extra aktiv i området.

– Vi var tvungna att ta oss över ett djupt dike som de grävt och sedan springa så att de inte såg oss. Jag har redan försökt att ta mig över gränsen fyra gånger, varje gång har jag gripits, misshandlats och skickats tillbaka. Detta är mitt femte försök, säger Hamid /beskriv lite hur hans känslor är inför detta/

Dålig ekonomi skylls på flyktingarna

Hans röst är beslutsam även om han skickas tillbaka kommer han att försöka igen, berättar han.  Hamid och hanns vänners flykt har blivit en allt hetare politisk fråga i Turkiet. Landets dåliga ekonomi skylls på de många flyktingar som bor i Turkiet.  Oppositionen menar att president Tayyip Erdogan inte gjort tillräckligt för att förhindra flyktingar från att ta sig in i landet och på senare tid har flyktingar från både Syrien och Afghanistan utsatts för våldsamma attacker. 

Samtidigt har Turkiet sedan 2016 ett avtal med EU som gör gällande att Turkiet ska ta emot flyktingar som skickas tillbaka från Grekland och förhindra flera från att komma in i unionen. För detta får Turkiet sex miljarder euro. Avtalet har på senare tid mött inhemskt motstånd och Erdogan har kritiserat EU för att inte ta ansvar över de flyktingar i Turkiet som han menar vill ta sig till Europa,

– Turkiet har ingen plikt, ansvar eller skyldighet att vara Europas flyktinglager, sa den turkiska presidenten i ett officiellt uttalande under sommaren.

I takt med att det inhemska missnöjet med Erdogan ökat har de turkiska myndigheternas kontroll av gränsområdet blivit hårdare. Det har gjort flyktvägen mycket riskfylld.  För att undvika att fångas tar smugglare flyktingar på allt farligare vägar. Många har dött när de försökt ta sig in i Turkiet. En del av dem ligger begravda på en kyrkogård i utkanten av Van. Här radar gravstenarna upp sig. Alla saknar namn. Istället är de märkta med nummer och nationalitet. På många står det ”afghan” på vissa står det ”syrian” och på andra ”pakistan”. 

För att hålla afghanska flyktingar från Turkiet och Europa byggs en mur mot den iranska gränsen.

En liten flicka pekar på en av gravarna och förklarar att det är ett barn som ligger där. Hon är själv flykting från Syrien och bor i ett läger tvärsöver gatan från kyrkogården. Trots att det är hundratals gravar på kyrkogården är detta inte enda stället där de som dör på flykt begravas. Flyktingar vittnar om att deras väg över bergen kantas av stenhögars som rests för de som inte klarats sig.

-–Det är en väldigt farlig väg, det är många som inte klarar den, säger Hamid.

En av Hamids vänner i lägret säger att av de 100 som han korsade gränsen tillsammans med var det endast åtta som tog sig fram till Van. De flesta greps men andra försvann eller orkade inte den långa vandringen och blev kvar på berget.

Många hinder västerut

Även efter att gränsen korsats finns det många hinder för de som vill ta sig västerut.  Vansjön patrulleras av kustbevakningen och vägen västerut från Van är hårt bevakad av turkisk militär. Den som vill ta sig till Tatvan, den nästa knytpunkten på flyktvägen, måste passare flera checkpoints. På en bensinmack mellan Van och Tatvan berättar en man att det under sommaren gick att se hundratals flyktingar från Afghanistan dagligen.

– Smugglarna brukade stanna här men sedan en månad tillbaka bevakas de så hårt att de inte vågar visa sig öppet, säger mannen som inte vill vara med på bild eller med namn.

I lägret utanför Van vänder Hamid huvudet mot Mecka och ber. Solen håller på att gå ned. Det ska bli hans sista kväll i Van. I alla fall för denna gång. På morgonen tar smugglarna honom och några av hans vänner i en bil på väg mot Tatvan.

– Jag ska ta mig till Frankrike, jag har hört att det går att leva ett bra liv där, säger han innan vi skils. 

Senare berättar en av hans vänner över telefon från Iran att bilen aldrig tog sig till Tatvan. På vägen sköt militären sönder däcken. De flesta blev gripna och misshandlade för att slutligen skickas tillbaka över gränsen. Var Hamid är vet inte vännen. När polisen slog till tappade de bort varandra. Sedan dess har ingen hört från Hamid.

Fakta:

300 000 flyktingar från Afghanistan befinner sig enligt officiella siffror i Turkiet. Det egentliga antalet kan dock vara långt högre.

Även flyktingar från andra länder än Afghanistan befinner sig i Turkiet.  Allra flest är syrierna, totalt 3.6 miljoner syriska flyktingar beräknas finnas i landet.

Turkiets avtal med EU löper ut 2022. Än har inget nytt avtal förhandlats fram.

Längs gränsen med Iran har bygget av en mur påbörjats. Tanken är att den ska bli 243 kilometer lång.

Det finns redan en färdigställ del av muren. Den är 156 kilometer lång.

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.