Kalla faktas Fredrik Malmberg blev uppringd av Åsa Widell på Sverige för UNHCR som tyckte att journalisten som granskade organisationen hade en aggressiv ton.

Kalla faktas Fredrik Malmberg blev uppringd av Åsa Widell på Sverige för UNHCR som tyckte att journalisten som granskade organisationen hade en aggressiv ton.

UNHCR i blåsväder efter samtal till journalist

När Kalla fakta granskade hur UNHCR använde sina insamlade pengar till Ukraina försökte den ansvarige för insamlingen att påverka publiceringen.

FN:s flyktingorgan UNHCR har samlat in 1,5 miljarder kronor från svenska privatpersoner, stiftelser och företag i samband med kriget i Ukraina, enligt TV4. Under Kalla faktas arbete med att granska hur pengarna används blir ansvarig utgivare Fredrik Malmberg uppringd av Åsa Widell som ansvarar för insamlingen i Sverige. 

– Jag tycker egentligen inte att det är helt lämpligt att hon ska granska UNHCR, säger Åsa Widell till TV4.

Åsa Widell, som tidigare arbetat som chef inom TV4 koncernen, hävdade att det var olämpligt att den kvinnliga reportern tog upp fallet eftersom hennes man sju år tidigare haft en tidsbegränsad anställning på UNHCR som inte ledde till fast tjänst. Reportern ska, enligt Åsa Widell, även ha haft en aggressiv ton i sina mejl.

I samtalet säger Kalla faktas Fredrik Malmberg att han uppfattar det som att Åsa Widell misskrediterar en journalist, varpå Åsa Widell svarar att hon bara vill ge information.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funke anser att UNHCR:s insamlingschef försöker påverka TV4:s publicering. Om Åsa Widell hade varit en tjänsteman på en myndighet hade detta kunna räknats som tjänstefel, uppger Nils Funke till TV4.

­I en skriftlig kommentar till OmVärlden understryker Åsa Widell att hon är uppriktigt ledsen för att det uppfattades som ett försök till påverkan. Hon uppger att hon bett både ansvarig utgivare och reporter om ursäkt i en filmad intervju med Kalla fakta. ”Jag kontaktade utgivaren eftersom jag hade en oro som jag tyckte han borde känna till.” skriver Åsa Widell och poängterar även att hon inte företräder UNHCR utan enbart Sverige för UNHCR, samt att det var helt hennes eget beslut att ringa.

Kalla faktas granskning har visat att videoklipp på ukrainare har använts i UNHCR:s kampanjer utan att personerna haft vetskap om det. UNHCR uppger dock att de människor som syns i programmets påannonsering skrivit på deras blankett om medgivande, och är informerade om att de kan dra tillbaka detta om de önskar.

Mer läsning