USA:s president Joe Biden byter fot och stöttar förslag på att slopa patent på vaccin mot covid-19. Något ett 100-tal länder efterfrågat.

USA:s president Joe Biden byter fot och stöttar förslag på att slopa patent på vaccin mot covid-19. Något ett 100-tal länder efterfrågat.

USA stödjer slopade patent på vaccin mot covid-19

USA byter position och säger ja till att slopa patentet på vaccin mot covid-19, och går på tvärs mot landets läkemedelsindustri. Utan patent kan länder som Indien och Sydafrika börja producera egna vaccin vid sidan av de redan etablerade.

Publicerad:

I höstas föreslog Indien och Sydafrika för Världshandelsorganisationen (WTO) att patent på vaccin mot covid-19 skulle slopas, för att kunna snabba på produktionen av vaccin. Det skulle göra vaccin tillgängligt även för fattigare länder som annars riskerar att få vänta länge.

Initiativet har fått stöd från cirka 100 länder och från organisationer, bland annat Läkare utan gränser och WHO. Men i WTO har förslaget fram tills nu stoppats av bland annat EU och USA.

Läkemedelsbranschen är generellt emot och har sagt att produktionshasigheten ändå inte kommer att kunna påskyndas. Anledningen uppges vara råvarubrist.

”Främja spridning av fuskvaccin”

Nu har USA vänt. President Joe Biden öppnar för tillfälligt slopade patent på covidvaccin. Beslutet kommer efter att presidenten ska ha pressats hårt av sina partikamrater i den amerikanska kongressen.

Ledamöterna i USA:s kongress pekar, liksom andra förespråkare, på alla de statliga medel som pumpats in i utvecklandet av vaccinen. Beslutet fick skarp kritik av USA:s läkemedelsindustri.

”Beslutet kommer att skapa förvirring mellan statliga och privata aktörer, försvaga redan utmanade leverantörskedjor och främja spridning av fuskvaccin”, sa Stephen J. Ubl, ordförande och vd för den amerikanska sammanslutningen av läkemedelsföretag i ett uttalande, rapporterar New York Times.

USA har varit delaktiga i utvecklandet av bland andra Pfizer-Biontech och Modernas vaccin.

WTO avgör

Ett ja från USA betyder inte nödvändigtvis att patenten lyfts. Det är i WTO som ett slutgiltigt beslut kan fattas och där är bland annat EU och Storbritannien emot.

Ett förslag att EU ska tillåta slopade patent röstades ner av Europaparlamentet i slutet av april. USA:s nya ståndpunkt presenterades efter att delegaterna i WTO haft ett rundabordsamtal.

Fler samtal och förhandlingar väntas under kommande veckor. Indien och Sydafrika lär också justera sitt förslag i försök att komma framåt.

Samtidigt skakas Indien just nu av en enorm covidvåg med tusentals dödsfall om dagen och människor som nekas sjukhusvård när sjukhusen går på knäna. Antalet fall av covid-19 är där uppe i över 19 miljoner.

Läs också debattinlägg om slopade patent:

Moa Kärnstrand

Mer läsning