Valaffischer var en del av gatubilden i Nigerias största stad Lagos innan presidentvalet.

Valaffischer var en del av gatubilden i Nigerias största stad Lagos innan presidentvalet.

”Gudfadern från Lagos” vann i Nigeria

Valet i Nigeria är avgjort. Bola Ahmed Tinubu, som också kallas ”Gudfadern från Lagos”, vann presidentvalet i lördags med nästan 37 procent av rösterna.  Valprocessen har varit lång och stökig. 

– Stämningen är lugn i Abuja, trots att oppositionsledarna har gått samman och krävt omval, säger statsvetaren Victor Adetula vid Universitetet i Jos, Nigeria.

När OmVärlden får tag på honom befinner han sig i huvudstaden Abuja. Säkerhetsfrågan har präglat valrörelsen, liksom bristen på arbete. Valdeltagandet var endast 27 procent, vilket ett av de lägsta sedan militärstyret avsattes 1999.

– Att folk inte röstar beror på att de inte känner sig säkra. Spänningar kopplade till den etniska segregationen som finns i Nigeria gör att människor är rädda för att gå ut och rösta, säger Victor Adetula.

Utöver rädsla har det även rapporterats om stora förseningar vid vallokalerna och brist på sedlar. Strax innan valet så bytte Nigeria utseende på sina sedlar men, enligt nyhetsbyrån AP, ledde bristen på pengar till att flera personer inte kunde ta sig till vallokalerna.

Väljare röstar efter bakgrund

– Val i Nigeria har alltid präglats av identitet, framför allt religion, etnicitet, region och kultur, säger Victor Adetula.

Vinnaren Bola Ahmed Tinubu är muslim från södra Nigeria, där det annars bor många kristna. Han företräder partiet APC, All Progressive Congress, och har samarbetat med en annan muslim i presidentkampanjen. Det var ett strategiskt val för att locka muslimska väljare i norr där det finns fler registrerade väljare, skriver AP.

Bola Ahmed Tinbubu är den första presidenten i Nigeria som har mindre än 50 procent av rösterna när han träder till makten. Den främsta utmanaren var PDP, People´s Democratic Party som fick 29 procent av rösterna.

Det nigerianska politiken har präglats av kamp mellan dessa två partier. I detta val har det dock dykt upp en tredje utmanare; Peter Obi från Labourpartiet som tilltalat unga väljare. Han fick 25 procent av rösterna.

Speglar mångfald

Att det har funnits fler potentiella presidentkandidater är, enligt Victor Adetula, positivt eftersom det bättre speglar den mångfald som finns i Nigeria.

– Men samtidigt är det inte särskilt stora ideologiska skillnader mellan partierna. Det är samma personer som rör sig mellan de olika partierna, säger han.

Peter Obi är ett exempel på detta då han tidigare var med i PDP.

– Den nya presidentens uppgift blir att ena landet. Sedan behöver han ta tag i säkerhetsproblemen och den ekonomiska kris landet befinner sig i. Detta skulle få människors förtroende för regeringen att öka, säger Victor Abetula.

Victor Adetula förväntar sig dock inte några större förändringar men säger att den nya presidenten har möjlighet att lyckas.

– Men lyckas han inte med det kan oppositionspartierna, som tillsammans har fler röster, gå emot honom.

Nigeria

Nigeria är Afrikas folkrikaste land och har drygt 220 miljoner invånare.  Det råder sedan länge osämja mellan det muslimska, norra Nigeria och södern där de kristna dominerar. 

Nigeria blev självständigt från Storbrittanien 1960. Därefter följde ett inbördeskrig och ett 20 år långt militärstyre, innan landet fick sin konstitution 1999.

Nigeria är den största ekonomin i Afrika och ett av de länder som producerar mest olja på kontinenten.

Sida arbetar med sju olika organisationer i Nigeria. Fokus ligger på att förhindra svält genom att öka tillgången på mat och göra livräddande insatser.

Källor: Britannica, SVT, Sida

 

Mer läsning